Китай ще изстреля втория сателит от програмата „Тайдзи“ преди 2024 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9038099 www.24chasa.bg
Снимка Радио Китай

Китай планира да изстреля спътника „Тайдзи-2“ преди 2024 г. Той ще провежда експерименти на ключови технологии в орбита, свързани с откриването на гравитационни вълни, заяви главният учен на програмата „Тайдзи“ У Юелян, съобщава Радио Китай.

„Тайдзи-1“, първият сателит в програмата, бе изстрелян през август 2019 г. Получените от него резултати потвърдиха правилността и приложимостта на програмата, каза У Юелян по време на конференция за Космоса на Китайската академия на науките, която се провежда в гр. Фуджоу, провинция Фудзиен.

Китайската академия на науките изложи стратегия от три стъпки за реализирането на програмата „Тайдзи“. Разработването на „Тайдзи-1“ продължи около една година. Втората стъпка е да бъдат изстреляни други два сателита, а третата – още три.

Китай се надява до 2045 г. да изпълнява над 1 000 космически полета на година, с общ товар от 10 000 тона и 10 000 пътника, каза директорът на Комитета по технологии и наука към Китайската корпорация по космически науки и технологии Бао Уеймин.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена