Китай се готви да приземи астронавти на Луната

https://www.24chasa.bg/novini/article/9038105 www.24chasa.bg
Снимка Радио Китай

Китай е решен да приземи свои астронавти на Луната и да създаде там научна станция, заяви ръководителят на проекта Джоу Йенфей, който е заместник-главен дизайнер на Китайската космическа програма. Той добави, че лунните мисии на страната имат за цел да извършат научни проучвания и да тестват технологии, както и да открият начини за разработването на лунните ресурси, съобщава Радио Китай.

„В света се надигна нова вълна от проучвания на Луната. За разлика от други държави, Китай трябва да разчита на собствените си научни постижения и технологии, за да реализира целите си“ , каза Джоу Йенфей в доклад по време на конференция за Космоса, която се проведе в гр. Фуджоу.

Китай е в състояние да приземи самостоятелно свои астронавти на Луната, тъй като разполага с необходимите технологии и добре подготвени професионалисти, добави той, подчертавайки, че китайските изследователи ще трябва да се справят с дълъг списък от технически и инженерни трудности.

Китайските ракети-носители все още не са достатъчно мощни, за да кацат на Луната, а пилотираните космически кораби от серията „Шънджоу“ не са подходящи за лунни експедиции. Нямаме и лунна капсула за кацане, обясни Джоу Йенфей.

Първата стъпка за Китай е да създаде мощна ракета-носител, която ще се използва за транспортирането на астронавтите и компоненти до лунна трансферна орбита, за да се подготви капсулата за кацане, каза още той.

Новата ракета се проектира от Китайската академия за космически технологии. Основният ѝ корпус е с дължина 87 м и диаметър 5 м, което е почти два пъти повече от „Чанджън-5“, най-голямата китайска ракета в момента. Гигантският космически кораб ще бъде с тяга при излитане 2 200 метрични тона или три пъти повече от „Чанджън-5“. Това ще позволи в нея да се помести 25-тонен космически кораб, добавиха дизайнерите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена