“Зелените чорапи” до Радев изолирали и втория по ред началник на президентския екип

https://www.24chasa.bg/novini/article/9038846 www.24chasa.bg
КАЛОЯН МЕТОДИЕВ

Голямата обида на Калоян Методиев била, че не е председател на Стратегическия съвет - пост, който държавният глава дал на проф. Александър Маринов

Постът във фейсбук на бившия вече началник очевидно изненада шефа му - администрацията минути по-късно съобщи, че той на практика е бил уволнен, а не си е тръгнал сам

Калоян Методиев е бил препоръчан на Румен Радев от Иво Христов. Част от президентския екип е приела с въодушевление появата на политолога, тъй като той е бил едно от малкото млади и свежи лица на “Дондуков”. Един от хората, които разчитали на Методиев да промени визията на президентската институция, била първата дама Десислава Радева.

Той обаче бил изолиран от кръга на т.нар. “Зелени чорапи” - военните другари около Радев.

Ударът, който му е нанесен е свързан със Стратегическия съвет на държавния глава. При създаването си той е бил ръководен от предишния началник на кабинета Иво Христов, който днес е евродепутат.

Изненадващо обаче вместо от Калоян Методиев , съветът бил оглавен от професор Александър Маринов. Бившият лидер на БСП София, чиято принадлежност към Държавна сигурност е потвърдена официално, стана автор на документи, които показват каква ще е президентската стратегия в идните месеци.

Неофициално Маринов споделя пред свои колеги намерението на Радев за дистанция от БСП и Корнелия Нинова и за припознаване на политическа сила по-близо до Мая Манолова и т.нар. Отровно трио.
Калоян Методиев си тръгва след огласяването на втория стратегически доклад, в който анализатори откриват малко стратегия и отсъствие на конкретни подходи.

От месеци в президентството се виждало, че Калоян Методиев е изолиран от заседанията на “зелените чорапи” с президента. Затова и в екипа на Радев не са изненадани от оставката му. Очаквали политогът да остане, макар и лишен от функции, тъй като той нямал резервен вариант за реализация.

Единственото изречение обаче, с което политологът давал ясен знак за идеологическо разминаване с генералите на Радев е, че има разминаване с президента за целите и методите. Вероятно и поканата от Корнелия Нинова да уважи важната сбирка с най-близките й след победата, е подсказала посоката, в която полотологът ще поеме.

Постът на Методиев във фейсбук, че напуска заради разминаване в методите и целите на политиката изглежда е изненадал Румен Радев, защото минути след него президентската администрация съобщи, че Радев е освободил Методиев по свое желание, тоест на практика Методиев е бил уволнен.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена