Саркофази на повече от 2500 години бяха открити в Египет

https://www.24chasa.bg/novini/article/9040144 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Археолози откриха 27 дървени саркофага на повече от 2500 години в некропола Сакара, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 

Саркофазите са изрисувани богато и изписани с йероглифи. Намерени са в две погребални шахти. Първоначално са открити 13 саркофага, а след това още 14. Все още не са отворени.

Според експерти това е една от най-големите подобни находки.

Сакара е вписана в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. През март там беше отворена отново стъпаловидната пирамида на Джосер след 14-годишна реставрация. Тя е най-старата пирамида в света.

Египет възобнови международните полети през юли и отвори за посещения основни туристически обекти, включително и пирамидите. Въпреки въведените предпазни мерки обаче мнозина се опасяват, че основният туристически сезон, който започва през октомври, ще бъде труден.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена