Газът пак поскъпва - за два месеца с над 33%

https://www.24chasa.bg/novini/article/9040149 www.24chasa.bg
Заседание на КЕВР за цената на газа през септември.

Цената на парното обаче няма да се увеличава

10,59% увеличение на цената на газа за октомври ще обсъждат на открито онлайн заседание в петък Комисията за енергийно и водно регулиране и заинтересованите страни.

На 10 септември “Булгаргаз” внесе заявление за цена от 24,84 лв. за мегаватчас за октомври при 22,26 лв. за септември. Така в сравнение с август, когато газът струваше 18,67 лв., увеличението за два месеца е с над 33%. Това не е окончателната цена, защото на 1 октомври “Булгаргаз” ще внесе поправки с данни за газовите пазари от последните дни на септември.

От доклада на експертите на КЕВР става ясно, че при компонентата, която отразява котировките на алтернативните на петрола горива - мазут с различно съдържание на сяра и газьол, има намаление.

И при курса на лева към долара има намаление с 3,25%.

При пазарната компонента обаче, която е с тежест от 70% в цената, има поскъпване на газа на хъбовете в Европа.

Дори и с 33% поскъпване за последните 2 месеца газът през октомври ще продържи да е по-евтин от този през април, който струваше 25,20 лв.

И октомврийското увеличение няма да доведе до поскъпване на парното, тъй като от 1 юли цената му беше авансово увеличена на база данни от фючърсните сделки на европейските борси. Средната прогнозна цена на газа, която е таванът, до който цената на парното е замразена от КЕВР, е 30,50 лв. Към нея трябва да се прибавят още 15% промяна в цената на газа. Само при такова увеличение цената на парното може да се променя, и то един път на 6 месеца. Така че при идващия есенно-зимен сезон парното може да поскъпне, ако цената на газа надмине 35 лв. за мвтч.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина