Българинът с ливански произход Баласам-Александър замесен в атентата в Сарафово

https://www.24chasa.bg/novini/article/9040414 www.24chasa.bg
Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан

l Оперативни данни сочат, че той внесъл 58 килограма

аптечки за кола, от които се извличал амониев нитрат

l Свидетел по дело в САЩ посочил Хюсеини, който

се взриви при терористичния акт, като член на “Хизбула”

l Помагачите му получиха доживотен затвор без замяна

Млад българин с ливански произход е помагал на атентаторите от летище “Сарафово”, сочат оперативни данни на разузнавателните служби, научи “24 часа”.

Името на родения в началото на 1990 г. Баласам-Александър ел Мунем Хотейт става ясно за първи път 8 г. след терористичния акт, при който загинаха 5-има израелски туристи и българският шофьор Мустафа Кьосов. Други близо 40 души бяха ранени. Общо пострадалите от атентата са 186 души.

В понеделник специализираният съд даде най-тежкото наказание - доживотен затвор без замяна, на Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. (За присъдите и рекордните обезщетения виж по-долу - б.р.) Според обвинението те са помагали на атентатора камикадзе Moхамад Хасан ел Хюсеини. Фарах, който е ливанец с австралийски паспорт, и Ел Хадж Хасан, който е с канадски паспорт, са обявени за издирване с червена бюлетина от Интерпол.

Терористичният акт, който потопи в кръв бургаското летище, стана малко след 17 ч на 18 юли 2012 г. Според израелските служби зад него стои военното крило на организацията “Хизбула”. Адвокатът на пострадалите израелци Яков Ранд дори поиска в емоционална пледоария миналия четвъртък българският съд да обвини (вероятно осъди - б.р.) “Хизбула”. По нашето законодателство обаче вината е персонална и лична и организации не могат да бъдат съдени.

Свидетел в САЩ на разпит по друго дело също бил категоричен, че

физическият

извършител на

атентата

в “Сарафово”,

тоест Хюсеини,

е част от

“Хизбула”

По делото има данни, че бащата на камикадзето, което е с френско-ливански произход, е финансирал военното крило на организацията, стана ясно на пледоарията на прокурор Евгения Щъркелова в четвъртък.

Каква обаче е ролята на Баласам-Александър Хотейт? Той няма обвинение по делото. Данните за него са оперативни, събрани от службите. Младият мъж бил с български и ливански паспорт. Напуснал страната на 18 юни 2012 г., 30 дни преди атентата. Според разузнавателни данни той бил член на организацията за външна сигурност на “Хизбула”

Проверка на ДАНС показва, че последното му регистрирано влизане в системата за граничен контрол е на 18 юни 2012 г . Хотейт и преди това не пребивавал постоянно у нас, живеел в ливанския град Сейда. Младият мъж обаче прибивавал в страната през зимата на 2011-2012 г. Тогава българските власти получили оперативна информация за предстоящо терористично нападение. Затова бил правен и постоянен анализ на хората, които влизат и излизат в страната ни и отговарят на определен профил.

В края на 2011 г. Хотейт внесъл в България аптечки за коли, съдържащи охлаждащи пакети. На 27 декември 2011 г. той бил деклариран на митница “Аерогара София” като вносител на “пластмасови аптечки за автомобили - мостри”. Изпращач била компанията “Фалкон Трейдинг Лимитид”, вносът бил от Обединените арабски емирства (ОАЕ). Пратката била получана на 30 декември 2011 г. лично от Хотейт.

Тя съдържала общо 58 килограма аптечки - 40 броя, произведени в Китай. Били декларирани като мостри, които не  били предназначени за продажба.

Всеки пакет

съдържал

160 грама

амониево

съединение

Самоделното взривно устройство било направено от 3 кг тротилов еквивалент, амониев нитрат, газова бутилка и радиотрансмитери, марка WEIERWEI-VEV -3288.

Амониевият нитрат бил извличан от ползвани охладителни вещества, които са аксесоар в комплекти за оказване на първа медицинска помощ.

“Фалкон Трейдинг Лимитид” била регистрирана в ОАЕ. Спецслужбите не установили тя да има друга дейност освен изпратените пластмасови аптечки за автомобили.

Че “Хизбула” използвала често амониев нитрат за направа на самоделни взривни устройства, свидетелствал и неин член, задържан през май 2015 г. в Кипър. Арестуваният Басам Хюсеин Абдулах, граждадин на Ливан и Канада,

държал склад,

в който имало

8,2 тона амониев

нитрат

Част от него бил извлечен от аптечки.

Абдулах сам си признал на разпитите, че е съпричастен към “Хизбулла”.

Тримата терористи, извършили атентата у нас, се свързват с “Хизбула” не само заради шиитския произход, но и заради роднинските си връзки с членове на организацията.

Другата връзка е принтерът, на който са отпечатани фалшивите шофьорски книжки. Той бил ситуиран в Ливан и бил свързан с “Хизбула”. Шофьорската книжка на Хюсеини била издадена на името Жак Филип Мартен, на Фарах - на Брайън Джеймисън, а на Ел Хадж Хасан - на Ралф Рико.

През периода 2010-2012 г. имало много предотвратени атентати срещу израелски цели по света - Индия, Азербайджан, Южна Африка, установили местните и израелските служби. В края на 2011 г. български медии съобщават, че е имало предотвратен атентат и у нас. Официално потвърждение няма.

Около седмица преди атентата в “Сарафово” обаче бил предотвратен такъв и в Кипър, като заловения съобщил, че изпълнява операция по наблюдение на евентуални цели. Израел открито е заявявал през годините, че “Хизбула” стои зад подготвяните покушения срещу техни граждани.

Майката на загиналия

шофьор: Присъдите няма

да върнат детето ми

Рекордни обезщетения - над

100 млн. лева за пострадалите и

близките на загиналите при взрива

Каквито и присъди да има, те няма да върнат детето ми. Това каза през сълзи Салихе Кьосова, майка на убития при атентата в “Сарафово” шофьор Мустафа Кьосов. В понеделник специализираният съд осъди задочно на доживотен затвор без замяна Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. Те са помагали на атентатора Мохамад Хасан ел Хюсеини. Нито един от близките на жертвите и пострадалите израелци и българи не беше в съдебната зала. Не дойде и Салихе Кьосова.

Общо над 100 млн. лв. са обезщетенията, които петчленният съдебен състав с председател Аделина Иванова присъди на пострадалите. Сумите за близките на жертвите са между 3 и 10 млн. лева, което е рекордно за България.

560 хил. лева е обезщетението за близките на Мустафа Кьосов, а 100 хил. лв. за екскурзоводката Данка Иванова.

“Отиде си само на 36 г., остави детенцето, жена си, остави и нас сами. Нищо няма да го върне, няма значение какви са присъдите”, допълни майката на Мустафа и отказа повече да говори.

“Осъдиха ги, ама тях ги няма. Работата на правосъдието е да ги осъди, светът обаче няма да прости, а моето дете няма да се върне. Всичко е отишло вече. Тия двамата ги няма, не могат да ги намерят, светът е голям”, каза пък бащата на Мустафа - Ахмед. Категоричен е, че времето не лекува болката, а “става все по-лошо”. През изминалите 8 г. го налегнали болести и здравето му тотално се сринало. Преди години той построи каменна чешма до автобусната спирка край родното си с. Юруково, за да не се забравя как загина синът му.

Според Ивелин Димитров, адвокат на пострадалата екскурзоводка Данка Иванова, “присъдата е декларативна”.

Жанет Желязкова, която е служебен защитник на Ел Хадж Хасан, обяви, че още не е решила дали да обжалва присъдата

Прокурорът Евгения Щъркелова коментира, че това е една очаквана присъда.