Даниел Панов от Царевец: Политици обединете се, подайте си ръце! (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9041757 www.24chasa.bg
Снимки Авторката

"Независимостта е най-ярко проявление на свободата - свободата в мислите, в душата, в сърцето на всеки българин. И днес пред нас са посланията от историята. Българите преди нас показаха, че разбирателството и обединението в името на България дават изключителна сила. Нима, когато се е пишела Търновската конституция, не е имало люти спорове и дори ръкопашни схватки? Но дори най-непримиримите един към друг политици се обединяват, загърбат личното си его и политическите си зависимости и в името на България правят нещо добро. Това единство виждаме при Съединението и при Независимостта. Затова от това сакрално място за всички българи апелирам към днешната политическа класа - обединете се, подайте си ръце! Не е време да се делим. България има нужда от единство и от разбирателство."

С този призив се обърна от Царевец кметът на Велико Търново Даниел Панов в словото си за 112-та годишнина от Независимостта на България. Стотици млади българи дойдоха с децата си в историческата и духовна столица, където е обявен историческия акт през 1908 г.
В словото си заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов също говори срещу разделението. Питаме ли се днес поради що предците ни трябваше да се борят за свобода, за независимост? Заради разделението. Затова ние днес с вас какво ще завещаем на тези след нас? Да събират отломки от България? Да се борят за свобода и независимост? Това ли заслужава българският народ? Да протегнем ръка един към друг, а не юмруци", каза Христов. По време на словото му народният представител от БСП Явор Божанков и областният партиен шеф Петко Тюфекциев демонстративно напуснаха официалната трибуна.

112 балона в цветовете на родния трикольор, пуснати от великотърновски деца, полетяха от хълма Царевец. Тук отново прозвуча манифестът, с който преди 112 години васалното княжество става независимо царство.

На Пирамидата на Независимостта с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя.

Празнично шествие, в което се включи и председателят на парламента Цвета Караянчева, премина под звъна на камбаните на търновските храмове от Царевец до паметника "Майка България", където бяха положени цветя на признателност.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина