Разследват за обида срещу Ердоган гръцкия вестник "Димократия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9042107 www.24chasa.bg
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: РОЙТЕРС

Анкарската прокуратура е започнала разследване във връзка с публикацията от петък на гръцкия в. "Димократия", съдържаща обидни забележки по адрес на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Разследването на прокуратурата се води на основание за извършена "обида на президента" и се отнася до предполагаемо нарушаване на член 12, 13 и 299 от Турския наказателен кодекс от ръководителите на гръцкото издание, съобщи Анадолската агенция.

Турските медии съобщиха вчера, че Ердоган е внесъл чрез адвоката си жалба против "Димократия", в която обвинява собственика и няколко представители на висшето ръководство на вестника в обида на президента, което е наказуемо деяние според турското законодателство, предава БТА.

В жалбата се посочва, че обидните квалификации в публикацията свидетелстват за морално падение, а фактът, че те бяха посрещнати с мълчание от гръцката общественост е знак, че това морално падение не е ограничено единствено до някои маргинални кръгове. Според текста публикуваните от "Димократия" обиди и псувни са насочени не само срещу личността на президента, но и срещу интересите на турския народ, които президентът решително преследва в Източното Средиземноморие и Егейско море.

В. "Димократия" публикува в петък материал, в чието заглавие препоръча на турски език на Ердоган да върви на майната си. Обидата беше преведена и на английски език /f**k off/, напомня "Катимерини".

Гръцкото правителство осъди оскърбителния език в публикацията, като заяви, че той противоречи на ценностите на гръцкия народ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена