Ватикана се обяви против евтаназията и помощта при самоубийство

https://www.24chasa.bg/novini/article/9042130 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Ватикана публикува днес документ, с който се обявява против евтаназията и помощта при самоубийство, но и против диспропорционалните и неефикасни лечения, които причиняват страдания на болните, предадоха Франс прес и ДПА.

Писмото "Добрият самарянин" е адресирано до вярващите, свещениците, здравните работници и семействата на болните. В него евтаназията се описва като "престъпление срещу човешкия живот", помощта при самоубийство се окачествява като тежък грях и се заявява, че болните, които са решили да прибегнат до тях, не може да получат последно причастие, предава БТА.

Забраната отпада, когато някой свещеник е убеден, че умиращият е променил мнението си, или когато пациентът е в безсъзнание, а свещеникът може да допусне, че болният се е покаял.

"Молбите на тежко болни хора, които понякога призовават смъртта, не бива да се разбират като истинско желание за евтаназия. В действителност това почти винаги е отчаян зов за помощ и живот", смята Ватикана.

Същевременно Ватикана осъжда и "агресивните лечения, които забавят смъртта, защото лишават болния от всякакво достойнство".

"Отказът от извънредни и/или диспропорционални средства не е равностоен на самоубийство или евтаназия, а по-скоро израз на приемането на човешкото състояние в лицето на смъртта", заявява Ватикана.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена