Нов тренд във фалшивите новини прати Борисов назад във времето

https://www.24chasa.bg/novini/article/9042361 www.24chasa.bg
Русислав Димитров е реалният собственик на narod.bg

Така narod.bg пусна лъжата, че Борисов е в Ниш, уж от сръбския Блиц

Невярната информация бе преписана и от informiran.net на Бабикян

Сайтът narod.bg е автор на ментето, че премиерът Бойко Борисов е в Ниш, пие и се крие от протестиращите. Това е поредната измама на страницата, която преди 2 месеца прати Борисов в болница. Фейкът бе раздухан и от informiran.net на Арман Бабикян, излъгал през 2018 г., че лидерът на ГЕРБ има остров в Гърция. Едва тогава ментето за Ниш се появи във фейсбук профила на Светослав Трайков, един от участниците в спирането на метрото заедно с Еленко Божков и Милчо Спасов.

Измамата тръгна на 15 септември от narod.bg Официално той се води на фирмата “Хак и фиш” ЕООД, собственост на Николай Низол. Както “24 часа” вече писа, той е бушон, който признава, че взема по 300-400 лв., за да се води собственик на фирма.

Човекът, който

плаща за

домейна,

е Русислав

Димитров

Същото важи за хостинга на сайта. Димитров е известен най-вече като съсобственик на сайта hot-arena, който се занимава с драмите на силиконките и други еднодневки.

Основен номер на narod.bg бе да пуска ментета, за които твърди, че са споделени във фейсбук. В действителност обаче измислиците бяха тяхно дело. След като “24 часа” освети схемата им, сайтът не е спрял да мами, но го прави по нов начин.

В дописката, приписваща на Борисов алкохолна ваканция, прави впечатление новата тактика. Предишните материали бяха уж от фейсбук. Новото менте се позовава на сериозния сръбски сайт blic.rs. Това, разбира се, е лъжа. Narod.bg обаче е измислил как да завърти схемата. “Проверка на narod.bg обаче установи, че скандалът вече е свален от сайта. Наш читател потвърди, че е видял такава публикация в blic.rs. Въпросът е под чие давление падението на Бойко е било скрито от сайта”, пише в лъжливата дописка.

За разлика от старите ментета, това има и снимка. Новата дописка е с кадър на премиера на маса в компания с двама души. Лицата им не се виждат, за да не лъсне измамата. Всъщност кадърът е от 2018 г. Снимката е от Австрия, на нея са премиерът Бойко Борисов, канцлерът Себастиан Курц и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Мястото е Шладминг - един от популярните австрийски ски курорти, а те празнуват предаването на председателството на ЕС от България на Австрия.

В публикацията на

narod.bg фотото е

подходящо

изрязано - не се

вижда лицето на

Курц, а от Туск е

останала една

ръка

И домейнът (името на сайта), и хостингът (мястото, където се помещава) на narod.bg се плащат от Русислав Димитров, като хостингът дори е записан на неговото име заедно с още 11 сайта. Ментето попадна и в другите сайтове от медийната империя на “Хак и фиш” ЕООД. Освен флагмана narod.bg, който се използва за гнусни лъжи по адрес на политици, фирмата притежава и клюкарските сайтове alarma.bg, show.bg и paparak.bg. Лъжите на narod.bg пък се мултиплицират в reporter.bg, vest.bg, goboriotkrtito.bg, novaplus.bg и debat.bg. Групата се допълва от сайтове, посветени на двата пола - bgtatko.bg и nie-jenite.bg. 

Любопитното е, че домейните - имената, на всички сайтове, са платени на един и същи ден - 3 април. Съвпадение има и при създаването на фейсбук страниците на сайтовете - всички са пуснати в интервала от 16 до 19 юли м.г. 

Русислав Димитров пък усърдно споделя фейковете в различни фейсбук групи. Прави го както от личния си профил, така и от страницата на hot-arena. 

Ментето за Ниш веднага попада и в informiran.net. Сайтът крие собственика си. Още през 2018 г. обаче “24 часа” разкри, е хостингът се плаща от Арман Бабикян. Нещо повече, регистриран е на фирмата “Итера 431” ЕООД. Едноличен собственик на капитала на дружеството е Бабикян, Усетил, че е осветен, той смени компанията, която дава място на сайта.

Номерът на

informiran.net

също е в

цитирането

Той масово препечатва дописките си от блога 4udoslav.writeas. com. Не е тайна, че и той се списва от Бабикян. “Да разгромим корумпираната власт със слово (не непременно с истини)” е веруюто на блога. 

Никой обаче не го отваря и така не разбира, че препечатаното в informiran.net е от блог, който си признава, че лъже умишлено. Подсигуряване има и в informiran.net. “Екипът не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията, и не гарантира истинността и?”, пише сайтът на доста скришно място, което не е видимо дори човек да прочете цяла дописка.