Нов тренд във фалшивите новини прати Борисов назад във времето

https://www.24chasa.bg/novini/article/9042361 www.24chasa.bg
Русислав Димитров е реалният собственик на narod.bg

Така narod.bg пусна лъжата, че Борисов е в Ниш, уж от сръбския Блиц

Невярната информация бе преписана и от informiran.net на Бабикян

Сайтът narod.bg е автор на ментето, че премиерът Бойко Борисов е в Ниш, пие и се крие от протестиращите. Това е поредната измама на страницата, която преди 2 месеца прати Борисов в болница. Фейкът бе раздухан и от informiran.net на Арман Бабикян, излъгал през 2018 г., че лидерът на ГЕРБ има остров в Гърция. Едва тогава ментето за Ниш се появи във фейсбук профила на Светослав Трайков, един от участниците в спирането на метрото заедно с Еленко Божков и Милчо Спасов.

Измамата тръгна на 15 септември от narod.bg Официално той се води на фирмата “Хак и фиш” ЕООД, собственост на Николай Низол. Както “24 часа” вече писа, той е бушон, който признава, че взема по 300-400 лв., за да се води собственик на фирма.

Човекът, който

плаща за

домейна,

е Русислав

Димитров

Същото важи за хостинга на сайта. Димитров е известен най-вече като съсобственик на сайта hot-arena, който се занимава с драмите на силиконките и други еднодневки.

Основен номер на narod.bg бе да пуска ментета, за които твърди, че са споделени във фейсбук. В действителност обаче измислиците бяха тяхно дело. След като “24 часа” освети схемата им, сайтът не е спрял да мами, но го прави по нов начин.

В дописката, приписваща на Борисов алкохолна ваканция, прави впечатление новата тактика. Предишните материали бяха уж от фейсбук. Новото менте се позовава на сериозния сръбски сайт blic.rs. Това, разбира се, е лъжа. Narod.bg обаче е измислил как да завърти схемата. “Проверка на narod.bg обаче установи, че скандалът вече е свален от сайта. Наш читател потвърди, че е видял такава публикация в blic.rs. Въпросът е под чие давление падението на Бойко е било скрито от сайта”, пише в лъжливата дописка.

За разлика от старите ментета, това има и снимка. Новата дописка е с кадър на премиера на маса в компания с двама души. Лицата им не се виждат, за да не лъсне измамата. Всъщност кадърът е от 2018 г. Снимката е от Австрия, на нея са премиерът Бойко Борисов, канцлерът Себастиан Курц и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Мястото е Шладминг - един от популярните австрийски ски курорти, а те празнуват предаването на председателството на ЕС от България на Австрия.

В публикацията на

narod.bg фотото е

подходящо

изрязано - не се

вижда лицето на

Курц, а от Туск е

останала една

ръка

И домейнът (името на сайта), и хостингът (мястото, където се помещава) на narod.bg се плащат от Русислав Димитров, като хостингът дори е записан на неговото име заедно с още 11 сайта. Ментето попадна и в другите сайтове от медийната империя на “Хак и фиш” ЕООД. Освен флагмана narod.bg, който се използва за гнусни лъжи по адрес на политици, фирмата притежава и клюкарските сайтове alarma.bg, show.bg и paparak.bg. Лъжите на narod.bg пък се мултиплицират в reporter.bg, vest.bg, goboriotkrtito.bg, novaplus.bg и debat.bg. Групата се допълва от сайтове, посветени на двата пола - bgtatko.bg и nie-jenite.bg. 

Любопитното е, че домейните - имената, на всички сайтове, са платени на един и същи ден - 3 април. Съвпадение има и при създаването на фейсбук страниците на сайтовете - всички са пуснати в интервала от 16 до 19 юли м.г. 

Русислав Димитров пък усърдно споделя фейковете в различни фейсбук групи. Прави го както от личния си профил, така и от страницата на hot-arena. 

Ментето за Ниш веднага попада и в informiran.net. Сайтът крие собственика си. Още през 2018 г. обаче “24 часа” разкри, е хостингът се плаща от Арман Бабикян. Нещо повече, регистриран е на фирмата “Итера 431” ЕООД. Едноличен собственик на капитала на дружеството е Бабикян, Усетил, че е осветен, той смени компанията, която дава място на сайта.

Номерът на

informiran.net

също е в

цитирането

Той масово препечатва дописките си от блога 4udoslav.writeas. com. Не е тайна, че и той се списва от Бабикян. “Да разгромим корумпираната власт със слово (не непременно с истини)” е веруюто на блога. 

Никой обаче не го отваря и така не разбира, че препечатаното в informiran.net е от блог, който си признава, че лъже умишлено. Подсигуряване има и в informiran.net. “Екипът не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията, и не гарантира истинността и?”, пише сайтът на доста скришно място, което не е видимо дори човек да прочете цяла дописка. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сред кораловите рифове на Червено море се гмурна Андреа. Певицата замина за поредната си ваканция, като този път реши да направи пътешествие с круизен кораб. Андреа успя да се гмурне край бреговете на Египет и да се наслади на прекрасните подводни красоти. Русата изкусителка прилича на русалка, а подводните видеа, качени в инстаграм профила й

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"