Роман Абрамович щедро финансирал евреи чрез офшорни компании

https://www.24chasa.bg/novini/article/9042511 www.24chasa.bg
Абрамович по време на мач на “Челси”

Досиетата FinCEN разкриват пране на пари за $ 175 млн. от КНДР

Руският олигарх Роман Абрамович е използвал редица офшорни компании, за да финансира спорни израелски проекти и да купува футболисти от конкурентни отбори на неговия “Челси”. Това разкрива предаването “Панорама” на Би Би Си, което е част от международното журналистическо разследване върху изтекли от финансовото министерство на САЩ банкови документи, станали известни като доситата FinCEN.

Британската медия е открила в тях доказателства как Абрамович е налял над 100 млн. долара между 2006 и 2018 г. в компания, която спонсорира изграждането на израелски селища в Източен Йерусалим, които от гледна точка на международното право се считат за незаконни. Това е станало чрез четири негови офшорни компании, като част от средствата са отишли и за археологически разкопки, които също не са разрешени там според международните разпоредби.

От организацията Elad, която работи за увеличаване на еврейското присъствие в Източен Йерусалим, казват, че никога не са крили своите дарители и офшорните компании на Абрамович са сред тях. Бизнесменът стана израелски гражданин преди 2 г., след като имаше проблеми с удължаване на британската си виза въпреки големите си инвестиции в Обединеното кралство. Негов говорител съобщи, че е дарил повече от 500 млн. долара за подкрепа на еврейската общност, от която е част.

От FinCEN се разбира, че Абрамович е използвал офшорни компании да купува футболисти, които не са част от неговия английски отбор “Челси”. Така се е стигнало до абсурдна ситуация перуанският национал Андре Карийо, върху които олигархът има права, на два пъти да играе срещу лондонския му тим. Тази практика вече е забранена, тъй като хвърля сянка върху честната игра във футбола.

Финансови документи, които са били обработени от американската телевизия NBС, пък са разкрили сложна схема за пране на пари от Северна Корея, която е продължила с години. За да бъдат заобиколени наложени международни санкции на страната, са използвани кухи фирми, които да извършват преводи през известни банки в САЩ, сред които JPMorgan Chase и Bank of New York Mellon. Смята се, че така са прехвърлени близо 175 млн. долара.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сред кораловите рифове на Червено море се гмурна Андреа. Певицата замина за поредната си ваканция, като този път реши да направи пътешествие с круизен кораб. Андреа успя да се гмурне край бреговете на Египет и да се наслади на прекрасните подводни красоти. Русата изкусителка прилича на русалка, а подводните видеа, качени в инстаграм профила й

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"