24% от младите се научили да шофират преди курса

https://www.24chasa.bg/novini/article/9042606 www.24chasa.bg

33% са придобили умения с инструктор

24% от младите шофьори са се научили да шофират, преди да се запишат на курс. Това показва анкета сред хора на възраст между 18 и 27 г. с книжка, взета до 5 г.

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Близо половината от тях са на възраст между 18 и 20 г. и със стаж зад волана от 1 година. Най-голяма част от тях са жители на София град, но сред тях има представители на всички области..

Анкетата е по инициатива на Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”, съвместно със Съюза на българските автомобилисти.

Придобиване на основните си умения зад волана от близо 1/4 от младите шофьори, преди да започнат шофьорския си курс, се вижда притеснително за експертите от агенцията.

От анкетата става ясно, че при хората от малките населени места това е много по-честа практика - повече от половината, или 56%, са признали, че са шофирали, преди да вземат книжка и дори оценяват, че именно така са се научили.

Въпроси повдига и фактът, че близо 40% от младите водачи казват, че основните си умения са придобили след шофьорския си курс.

Това рязко контрастира с факта, че 60% от тях оценяват изцяло положително шофьорския си курс.

33% от тях посочват, че основните си шофьорски умения са придобили от шофьорския си курс.

Анкетираните най-често са били обучавани да шофират в натоварено градско движение, да паркират самостоятелно, но много по-рядко да шофират на скоростни пътища и/или автомагистрали, както и при намалена видимост.

Оказва се, че близо половината от тях през първите месеци, след като са взели книжка, са шофирали с придружител. 85% от тях биха препоръчали, който отскоро има книжка, да управлява с близък до себе си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За жесток побой над лидера на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев съобщиха вчера варненски социалисти. От разпространената информация се разбра, че наказателната акция е извършена от трима души пред офиса на областната организация на партията в морския град. "Вълчев веднага е бил медицински освидетелстван със средна телесна повреда и е подаден

За данъчни шашми с доставка на кафе, бадеми и кашу е погнат един от "Недосегаемите". Софийската градска прокуратура дава на съд бизнесмена Даниел Бояджиев за скатани 630 хиляди лева налози от фиктивни сделки, научи "България Днес". Интересното е, че Бояджиев е бивш данъчен служител и като такъв със сигурност е наясно какви документи и декларации

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него