Спряха VI блок на АЕЦ “Козлодуй” за презареждане (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9042645 www.24chasa.bg
Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” е в планов ремонт.

VI блок на АЕЦ “Козлодуй” беше спрян за планов годишен ремонт на 22 септември, съобщиха от централата. Предвижда се той да продължи до края на месец октомври. Ще бъдат изпълнени ремонтни дейности, профилактика на оборудването и на системите, модернизации. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво.

Ремонтът се провежда при строго спазване на мерки за предпазване от COVID-19. Допускането до работните места е след контрол на температурата, работи се с лични защитни средства, помещенията се дезинфекцират. Направени са промени в работното време за ограничаване на контактите и поддържане на социална дистанция. Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с пълно натоварване.

В първия ден на изключването на шести блок в 17,16 часа товарът на системата беше 3740 мегавата. Ниското ползване на ток е заради празничния ден и топлото време. В микса на произведената електроенергия делът на АЕЦ “Козлодуй” пада на 1008 мегавата, или 26,29%. Тецовете осигуряват 1867 мегавата, или 46,84 на сто, вецовете - 10,61 на сто. Делът на вятърните централи е едва 64 мегавата, 224 мегавата е товарът на фотоволтаичните централи, или общо около 7%.

Спирането на блока и намаляването на мощностите в държавата с над 1000 мегавата все още не се е отразило на търговията с ток на борсата. Сделките на пазар “Ден напред”, тоест за 23 септември, приключиха при цена за базовата енергия от 103,93 лв. за мегаватчас, пиковата енергия струваше средно 111,77 лв., а след пиковата - 96,09 лв. Около тези стойности се сключват сделки пред последните дни, докато в Европа, с изключение на Португалия и Испания, цените бяха високи.

За 23 септември обаче европейските цени паднаха и българският ток беше на второ място по висока цена след полския, който беше 57,79 евро за мегаватчас.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата