Гърция: Споразумяхме се с Турция да подновим преговорите в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/9042732 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Гърция и Турция са се споразумели да подновят преговорите в Истанбул, съобщи гръцкото външно министерство, съобщи електронното издание на в. "Катимерини".

В кратко изявление днес министерството на външните работи на Гърция съобщава, че двете страни ще започнат 61-ви кръг проучвателни контакти в Истанбул. Точна дата за преговорите не се съобщава, но се посочва, че те ще се състоят скоро, предава БТА.

Новината идва, след като турското президентство съобщи по-рано днес, че Турция и Гърция са заявили готовност да възобновят преговорите за уреждане на споровете им около суверенните права в Източното Средиземноморие и Егейско море, напомня "Катимерини".

Междувременно Турция е издала нов навигационен телекс за морска безопасност /Навтекс/, с който резервира район в морето край гръцкия остров Лимнос, позовавайки се на нарушаване на демилитаризирания статут на острова, определен от Лозанския мирен договор през 1923 г., съобщава гръцкият в. "Катимерини".

Навтексът е издаден от станцията в Измир на турската служба за навигация, хидрография и океанография. Той ще остане валиден до 24 септември.

Същото предупреждение Турция издаде преди няколко дни и за гръцкия остров Хиос, напомня "Катимерини".