Коронавирус в 7 британски университета, наказват студенти заради купони

https://www.24chasa.bg/novini/article/9042894 www.24chasa.bg
Премиерът Борис Джонсън обяви, че страната е пред втора вълна на епидемията, и призова всички, които могат да работят от вкъщи, да го направят.

Англия въвежда вечерен час за заведения и 200 паунда глоба за липса на маска

В седем британски университета вече има потвърдени случаи на коронавирус и десетки студенти са поставени под карантина. Част от тях са участвали в незаконни партита в зали на кампуса и се е наложило да бъдат разгонвани с охрана.

Такъв е случаят в университета “Сейнт Андрюс” в Шотландия, където четирима студенти са заразени, а на други 40 е наредено да се самоизолират в стаите си в общежитието за 14 дни, след като са купонясвали заедно миналата седмица. Случаи на коронавирус има още във вузове в Единбург, Глазгоу, Стърлинг, Оксфорд, Бат и Манчестър.

От ръководството на Манчестърския университет съобщиха, че вече са наложили дисциплинарни наказания на студенти, които не изпълняват препоръките за социална дистанция, а колегите им от Оксфорд предупредиха, че предприемат решителни действия и не изключват да се стигне и до експулсиране при повторни нарушения.

Заради отварянето на университетите тази и следващата седмица се очаква движение на над милион младежи във Великобритания. В страната пристигна и първият чартър с младежи от Китай, организиран от университет. Ще има такива и от Индия и Африка, тъй като студентите извън ЕС носят много по-големи приходи на вузовете.

Междувременно премиерът Борис Джонсън обяви, че страната е пред втора вълна на епидемията, и призова всички, които могат да работят от вкъщи, да го направят. Засега училищата, университетите и заведенията остават отворени, но последните ще могат да работят само до 22 часа.

Въвежда се глоба от 200 паунда за неносене на маска и за събиране на повече от 6-има души на едно място. На полицията се дава право да иска помощ от армията, ако не успява да наложи необходимите мерки. Джонсън призна, че се опитват да избегнат ново тотално блокиране на страната. Затова новите ограничения ще трябва да действат поне 6 месеца.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена