Учени: Прането на изкуствени дрехи замърсява и сушата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9044216 www.24chasa.bg
Синтетичните микрофибри, отпрани от дрехите, достигат не само до водните басейни, но и се натрупват в почвата СНИМКА: Pixabay

Синтетичните микрофибри, отпрани от дрехите, достигат не само до водните басейни, но и се натрупват в почвата, съобщи Сайънс алърт.

Учени от университета на Калифорния в Санта Барбара установиха, че синтетичните микрофибри в почвата са почти толкова, колкото във водата. От началото на производството им през 50-те години на миналия век под формата на полиестер и найлон, поне 5,6 метрични тона синтетични микрофибри са се отделили от дрехите при пране.

Половината от тях са произведени през миналото десетилетие, предаде БТА.

Анализирането на количеството на изпусканите микрофибри в канализацията по света е почти невъзможно, още повече че в много райони няма данни за преработването на отпадните води. В тези случаи американските учени са използвали като негов заместител доходите на населението.

Моделът им показва, че почти половината отделени микрофибри остават на сушата - в почвата (1,9 метрични тона) или по сметищата (0,6 метрични тона). Във водните басейни се изсипват почти 2,9 метрични тона микрофибри.

Учените признават, че изчисленията им имат недостатъци - моделът им се основава на много предположения и опростявания, като честота на прането по света, процент на дрехите, които се използват годишно, притежаването на перални машини.

"Мащабното пречистване на околната среда от микрофибри не изглежда технически възможно или икономически оправдано. Затова фокусът трябва да е върху предотвратяването на емисиите" - каза ръководителят на изследването Джена Гавиган.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Когато от "Армията" си тръгнат победите, след тях си заминава и треньорът. Неписаното правило отново се потвърди и наставникът на ЦСКА-София Стамен Белчев напуска клуба само няколко дни преди гостуването на "Рома" в Лига Европа. Въпросът сега е кой ще поеме отбора? "Стойчо Младенов или Любослав Пенев трябва да водят ЦСКА - категоричен е Георги

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков се готви за поредния сезон по белите писти. 30-годишният ветеран от Чепеларе е сред най-големите имена в паралелните слаломи. Той спечели Световната купа през сезон 2015/16. През миналата състезателна година българинът завърши на 13-о място в генералното класиране

Славиша Стоянович ще намали сериозно своите финансови изисквания, за да поеме "Левски" за втори път. Той е много близо до завръщане на "Герена" след оставката на Георги Тодоров. Ръководството вече реши, че ще освободи опитния специалист от поста треньор на първия отбор. Тодоров ще остане на работа в клуба, като отново ще е част от школата