Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху текста от Закона за съдебната власт

https://www.24chasa.bg/novini/article/9044664 www.24chasa.bg
Президентът Румен Радев СНИМКА: Румяна Тонева

Правната комисия на парламента отхвърли ветото на държавния глава Румен Радев върху текста от Закона за съдебната власт, приет на 3 септември тази година. Според него приключилите мандата си членове на ВСС ще могат да се върнат в съдебната система на по-висока позиция от тази, която са заемали преди да ги изберат, предаде БТА.

Законът беше гласуван повторно с 15 гласа "за" и седем "против".

Депутатите променят за втори път през тази година чл.28 от закона. През май т.г. пред Конституционния съд т.нар. "кариерни бонуси" бяха атакувани от Върховния касационен съд със съображенията, че така се нарушават принципите за разделение на властите и за независимост на съдебната власт.

Държавният глава изтъква в мотивите за ветото, че и новата редакция на чл.28 продължава противоречието с конституционни принципи, включително с равенството и недопускането на привилегии, основани на лично или обществено положение (чл.6, ал.2 от Конституцията).

БСП припознаха изцяло мотивите на президента и припомниха, че преди двете редакции в закона е било посочено ясно, че членовете на ВСС се връщат в съдебната система на длъжността, която са заемали, след края на мандата им. По думите на Крум Зарков не е необходим т.нар. "кариерен бонус".

Според Хамид Хамид от ДПС текстът всъщност ограничава възможността за кариерни бонуси и ВСС ще решава дали даденият бивш член на съвета отговаря на критериите и условията за съответната длъжност. Той възрази и на аргументите за намеса в съдебната власт и нарушаване принципа на разделение на властите чрез този текст от закона.

Втора точка от заседанието беше приемане на правила за условията и реда за предлагане на кандидат за нов председател на ЦИК. Народните представители приеха удължаване на срока за предлагане на кандидатури, след като до момента няма постъпило нито едно предложение кой да заеме поста.

След като предходният 5-дневен срок изтече без нито една парламентарно представена партия да предложи заместник на подалата оставка Стефка Стоева, днес Комисията по правни въпроси гласува нови процедурни правила, с което на практика всичко тръгва отначало, информира БГНЕС.

Този път депутатите имат на разположение 7 дни, за да номинират кандидати на поста. Неправителствените организации пък ще могат да се възползват от 6-дневен срок, за да правят свои предложения.

Бившият председател Стефка Стоева се отказа да бъде начело на изборната комисия несъгласна с последните промени в Изборния кодекс, които предвиждат комисията изцяло да носи отговорността за придобиването, експлоатацията и съхранението за машините на гласуване.

Председателят на Правна комисия Анна Александрова коментира, че още днес ще предложи процедурните правила да бъдат одобрени и в пленарната зала, за да започнат да текат всички срокове. На този етап все още няма ясни имена на евентуални кандидати. Хронограмата показва, че с предложенията, изслушването им в комисия и гласуването на кандидатурата в пленарна зала нов председател на ЦИК може да има най-рано на 8 октомври.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена