МОН предлага таксите за още 8 специалности във висшето образование да отпаднат

https://www.24chasa.bg/novini/article/9044801 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Министерството на образованието и науката /МОН/ предлага таксите за обучение в още осем специалности да отпаднат. Предвижда се тези специалности да бъдат добавени в Списъка на защитените, както и професионалното направление "Здравни грижи" да се включи в Списъка на приоритетните професионални направления. Това в заложено в проект за допълнение на нормативни актове на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане, съобщават от пресцентъра на МОН.

През юни с Решение на Министерския съвет от такси бяха освободени първокурсниците от осем професионални направления и осем защитени специалности. Целта е да се насърчи обучението в тези области и това да помогне за подготовката на висококвалифицирани специалисти, необходими за икономическото и общественото развитие на страната.

Включването на професионалното направление "Здравни грижи", като приоритетно, ще гарантира по-голям брой на местата за субсидирано от държавата обучение в специалността "Медицинска сестра". Предложението е в синхрон с политиката в областта на здравеопазването за кадрово обезпечаване на сектора.

Предложените за нови защитени специалности са "Африканистика", "Класическа филология" и "Ядрена техника и ядрена енергетика", които се изучават в Софийския университет "Св. Климент Охридски", както "Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост" и "Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост" - в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Предлага се защитени да станат още специалностите "Топло- и ядрена енергетика" и "Ядрена енергетика" в Техническия университет в София, "Металургия" в Химико-технологичния и металургичен университет в София, "Корабостроене и морска техника" в Техническия университет във Варна, както и "Технология на дървесината и мебелите" в Лесотехническия университет в София.

За компенсиране на разходите, свързани с освобождаването от такси, за първия семестър на академичната 2020/2021 година МОН ще предостави 37 145 лева за сметка на предвидените разходи в бюджета за 2020 г. За 2021 г. средствата ще бъдат планирани по бюджетите на съответните висши училища. Очакванията са над 7000 студенти от 15 държавни висши училища да се обучават в осемте защитени специалности и в новото приоритетно направление, информират от МОН.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата