ДАНС разкри още двама шпиони на Русия у нас, следели модернизацията на армията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9046033 www.24chasa.bg
Главният прокурор Иван Гешев

Още двама дипломати от руското посолство в България са уличени в шпионаж, става ясно от съобщение на прокуратурата. Откакто Иван Гешев е главен прокурор, броят им вече е 4, а общо са 5 в последните години.

Той е уведомил министъра на външните работи за събраните доказателства за разузнавателната дейност на двамата руснаци, които имат дипломатически имунитет.

Сигналите за тях идват от ДАНС. Започнало е разследване, което е спряно, заради имунитета на шпионите. От 2016 г.  двама граждани на Руската федерация са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.