На домашния майстор да не се дават пари на ръка, предлага КНСБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9046634 www.24chasa.bg
Пламен Димитров

400 млн. годишно губи бюджетът от работа на черно

Плащат извънредния труд на полицаите

На домашните майстори да се плаща с ваучери, за да не се дават пари на ръка. Това предложиха от КНСБ, за да се изсветли този сектор. Сега майсторите работят нелегално, без да плащат каквито и да било данъци и осигуровки срещу сумите, които получават от клиентите си. Подобна практика има във Франция, Белгия и Нидерландия, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Делът на сивата икономика у нас е 21%, което се равнява на 23 млрд. лв., а бюджетът губи по 400 млн. лв. от недекларирана заетост, твърдят синдикалистите. Между 16-20% от населението са купували стоки и услуги на черно, а между 5 и 10% са упражнявали недеклариран труд.

От КНСБ настояват пенсиите да не се преизчисляват, а да се вдига индивидуалният коефициент.

Извънредният труд, който полицаите полагат до 70 часа на тримесечен период и до 280 часа годишно, вече ще се заплаща, прие окончателно парламентът с промени в Закона за МВР. Досега той се компенсираше с до 12 почивни дни допълнително към годишния отпуск. Промяната влиза в сила от 1 януари и ще засегне около 13 хил. служители.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена