Няма да глобяват директори за деца без маски в коридора (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9046940 www.24chasa.bg
Маски в училищните коридори да се носят, но директорите да не се глобяват, се разбрали вчера на срещата в МОН.

Над 30 станаха класовете под карантина само за седмица

Родителите на контактните деца може да ходят на работа, братя и сестри – на училище и градина

Директори на училища и детски градини няма да бъдат глобявани, ако учениците са без маска в коридора. Това стана ясно след среща на представители на директори, образователното, здравното министерство, РЗИ, синдикати и пр. Разговорът продължил 2 часа и половина, но диалогът бил спокоен. Срещи на работната група щяло да има на всеки 7 дни. По-рано здравните власти казаха, че директорите ще плащат по 1000 лв. глоба.

Седмица след началото на новата учебна година над 30 класа в цялата страна минаха на дистанционно обучение, основно заради заразени с коронавирус преподаватели.

В София до момента под карантина са учениците от 4 класа в 107-о ОУ. В края на миналата седмица положителни се оказаха 3-ма преподаватели, само един от които обаче е имал досег с децата. Другите се изолирали още преди 15 септември. След масово тестване на целия педагогически състав за сметка на училищния бюджет във вторник вечерта стана ясно, че безсимптомни, но инфектирани са още двама учители - по физическо и английски език, каза директорът Данко Калапиш.

По-сериозно към момента е положението в Благоевград и Варна, където под карантина са поставени съответно 10 и 14 паралелки.

В Гимназията по строителство и архитектура в Благоевград има 2 заразени учителки и 8 класа ще учат 2 седмици онлайн от вкъщи. Само 6 паралелки се обучават присъствено в гимназията.

В Трето основно училище в града има заразена една учителка. Тя е с ясно изразени симптоми, а класът ѝ е под карантина. Положителни тестове на ученичка от Математическата гимназия и на ученик от Кресна също пратиха класовете им у дома.

Общо 14 паралелки от различни училища и във Варна ще учат електронно следващите 2 седмици, съобщи за “24 часа” директорът на РУО - Варна, Венцислава Генова.

9 паралелки от началния курс в ОУ “Стоян Михайловски” преминават в неприсъствена форма от днес, след като учителка по английски език и още един преподавател се оказали с COVID и са на домашно лечение. Другите училища с установени заразени преподаватели са “Васил Левски” в кв. “Аспарухово”, “Патриарх Евтимий” и “Христо Ботев”. В Четвърта езикова пък има заразен ученик. “Обстановката е много динамична, данните се променят ежедневно. Тестванията продължават”, обясни Генова.

Осем паралелки от различни училища в Бургас са под карантина и се обучават дистанционно, сочат данните на РУО към 23 септември. От сряда на училище не ходи 12 “а” клас от Английската езикова гимназия в Бургас заради заразен ученик. Той е тестван, след като един от родителите му излязъл с положителна проба.

Под карантина са и шестокласници от бургаското средно училище “Добри Чинтулов”.

Децата не са идвали на училище от понеделник, карантинирани са, а класната стая, тоалетните и коридорите са дезинфекцирани, обясни директорката инж. Милена Дренска.

Затворени училища там няма, извършена е пълна дезинфекция в сградите. Сред последните заразени са 3-ма ученици, чиито класове също минаха на дистанционно, учител от Карнобат и директорката на училището в Сунгурларе. Има и заразено дете от градина, съобщи за “24 часа” началникът на РУО - Бургас, Вилоета Илиева. Отрицателни са резултатите от тестовете на децата от гимназията по компютърно програмиране, където беше установен първият за Бургас случай в края на миналата седмица, но те още няма да се върнат в клас. С коронавирус е и учителка от детска градина “Звездица 2” в Русе. Последно е била на работа на 18.IX., контактните ѝ 25 деца, хигиенистка и учителка са под карантина.

В Сливен учител от основно училище и ученик от гимназия са инфектирани, класовете им - в карантина. След дезинфекция на гимназията тя отвори днес. От 15 септември вече 9 педагози и двама ученици в Сливенско дадоха положителни проби.

Трети заразен педагог има и в Добрич. Учителката от СУ “Димитър Талев” е в болница, а контактите ѝ се установяват.

Родителите на децата, контактни на заразени учители, не подлежат на карантина и могат да ходят на работа, припомнят здравните власти. А братята и сестрите им - на училище или градина.