Проф. Аргирова: Още няколко години COVID-19 ще е с нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/9047481 www.24chasa.bg
Проф. Радка Аргирова Кадър: БНТ

Мисля, че още няколко години вирусът ще е с нас. Засега виждаме, че има увеличение на случаите на заразени с COVID-19, заяви пред БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова.

Явно през летните месеци не се спазваха достатъчно добре мерките, посочи тя.

За втора вълна в България не можем да говорим, тъй като първата вълна не е свършила, каза проф. Аргирова.

При нас вълната си е същата. По-скоро имаме вълнообразни покачвания, които предполагам, че и в бъдеще ще бъдат на лице, посочи тя. 

Там, където се спазват мерките, броят на заразените намалява, каза вирусологът.

Във връзка с носенето на маски от малки деца проф. Аргирова каза, че маската е труден вариант за малките деца и препоръча да се разредят групите в детските градини.

Възможно е да се разболеем от два вируса едновременно. Най-добре е да се спазват мерките, за да не се стига до усложнения - тежки бактериални инфекции, заяви още вирусологът.

Все още е огнищно разпространението на COVID-19, каза тя. 

Има ежесезонна грипна ваксина, с която трябва да се ваксинираме, препоръча проф. Аргирова. 

В Русия има ваксина. Според това, което се говори тя дава много висок процент на антитела. Тази ваксина сега в момента е единствената, която е обявена, че съществува. Има ваксина и само в Китай. Чакат се две ваксини на "Астра Зенека" и "Модерна", каза тя.

В отговор на въпроса защо много българи не вярват във вируса вирусологът каза, че това може би е така, тъй като 20-25 процента преминават през вируса абсолютно безсимптомно.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена