Сръбското военно министерство: Армията да се оттегли от мирните мисии на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/9047602 www.24chasa.bg
Александър Вулин СНИМКА: Ройтерс

Сръбското министерство на отбраната предложи на външното министерство членовете на сръбската армия да се оттеглят от мирните мисии на ЕС, научава вестник "Вечерне новости".

Предложението било изпратено вчера във външното министерство, посочва "Новости". Сръбското правителство може да разгледа предложението на министерството на отбраната едва след като получи мнението на външното министерство, предава БТА. 

Вестникът припомня, че министърът на отбраната Александър Вулин още на 11 септември заяви, че след оттеглянето на сръбската армия от участие в международните военни учения през следващите шест месеца, остава да се вземе решение и за участието й в мисиите. Неговата позиция е, че сръбските военни трябва да се оттеглят и от тях, независимо дали става въпрос за мисии с мандат на ООН или на ЕС.

Сръбската армия има около 280 членове в осем умиротворителни мисии на ООН и ЕС. Най-многобройният контингент от около 170 души е в Ливан, отбелязва "Новости".

Сръбската прокуратура повдигна обвинение против лидера на движението Двери Бошко Обрадович и още трима души заради насилническо поведение пред сградата на сръбския парламент на 8 май, когато се опитаха да попречат на депутата Марян Ристичевич и на министъра на здравеопазването Златибор Лончар да влязат в сградата на парламента, съобщи вестник "Данас".

Около 50 демонстранти, свикани Обрадович, блокираха тогава входа на парламента в знак на протест срещу правителството и президента Александър Вучич. В създалата се блъсканица на стълбите на парламента депутатът от управляващата коалиция Марян Ристичевич е видян да влиза в парламента със скъсано яке. Здравният министър Лончар също попадна в боричкането и дрехите му бяха раздърпани.

Прокуратурата обвинява Обрадович и другите трима, че с дръзкото си и безобразно поведение и насилие срещу Ристичевич и Лончар са нарушили обществения ред и са нанесли леки телесни повреди на Ристичевич. Прокуратурата поиска съдът да ги признае за виновни и да им определи адекватни наказания.

Обвинените отричат да са извършили престъпление и заявяват, че не е имало физически конфликт, а политически протест на четирима депутати от движението Двери и техни привърженици. Действията на прокуратурата означават нейният окончателен крах и край на независимата прокуратура като институция в Сърбия, заяви в съобщение движението Двери. Подчертава се, че правосъдието в Сърбия е поставено в напълно открита функция на сегашните управляващи и това е основният проблем на сръбското общество.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата