Радио Китай: „Китайската сила“ е несъмнена подкрепа за мултилатерализма

https://www.24chasa.bg/novini/article/9047967 www.24chasa.bg

„Преди 75 години Китай направи исторически принос за постигането на победата в антифашистката война и подкрепи основаването на ООН. Днес, поддържайки същия дух на отговорност, Китай участва активно в международното сътрудничество срещу пандемията от новия коронавирус и допринася за защитата на глобалната обществена здравна сигурност“, каза китайският председател Си Дзинпин на общия дебат на 75-то Общо събрание на ООН, проведено на 22 септември. В речта си той изрази твърдата решимост на Китай да работи с международната общност за справяне с глобалните предизвикателства като пандемията от COVID-19. Това съобщи Радио Китай.

Международната общност оценява високо мъдростта и предложението на Китай в глобалното сътрудничество за справяне с пандемията. Андрей Островски, директор на Китайския център за социални и икономически изследвания към Руската академия на науките, посочи, че Китай винаги е подкрепял ООН и се ангажира да предоставя на развиващите се страни повече възможности за участие в глобалното управление. Турсунали Кузьев, професор в Националния университет за световни езици в Узбекистан, коментира, че речта на президента Си Дзинпин подчертава необходимостта да се придържаме към пътя на мултилатерализма, начертава посоката за развитието на света в нашата епоха и е от голямо значение в настоящата ситуация в световен мащаб.

Като активен поддръжник на мултилатерализма, Китай допринася с каквото може за глобалната превенция и контрол на пандемията. Това, което привлича особено вниманието, е, че китайският председател Си Дзинпин още веднъж обеща в речта си, че след като ваксините срещу новия коронавирус бъдат разработени и приложени, ще се предоставят приоритетно на развиващите се страни като глобален обществен продукт. Както всички знаем, ваксините са изключително важни за икономическото и социално възстановяване на различните страни. Международната отговорност, показана от Китай, още един път доказа, че страната цели изграждане на общност на споделена съдба за човечеството.

Китай ще продължи да бъде строител на световния мир, сътрудник за глобалното развитие и защитник на международния ред, ще допринесе със своята мъдрост и инжектира сила за борбата с глобалните предизвикателства, включително и в овладяването на пандемията от COVID-19.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена