Лекарите в Турция се изправят срещу политиците

https://www.24chasa.bg/novini/article/9047968 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Нарастващият брой случаи на коронавирус в Турция създава напрежение между лекарите, които казват, че официалните данни не разкриват мащаба на епидемията, и политиците, които обвиняват асоциацията на лекарите, че подкопава усилията им за спиране на разпространението на болестта.

Всеки ден се регистрират по над 1600 нови заразявания и по 60 смъртни случая от COVID-19, което е далеч от пиковите равнища през април, но бройките постоянно нарастват, а средният брой на леталните изходи сега е три пъти по-висок от равнищата, регистрирани между юни и август.

Лекари в Турция закачиха на престилките си черни ленти в памет на починалите си колеги, като част от протестна кампания, която включи и социалните медии с послание към правителството: "Вие не можете да се справите, ние сме изтощени".

Много лекари поставят под съмнение официалните данни за случаите на COVID-19, казвайки че, макар да не разполагат със собствени независими данни на национално равнище, броят на случаите, които те виждат на местен терен, не съответства на по-широката картина, представяна от правителството.

"Бройките само в един град, или бройките, посочени само от една или две медицински камари, са почти толкова, колкото (официалните) бройки за цялата страна", каза пред Ройтерс доктор Халис Йерликая, който работи в болница в югоизточния окръг Диарбекир.

"Този процес не е прозрачен", каза Йерликая, който е член на централния комитет на асоциацията на лекарите. Носейки черна лента на своята бяла лекарска престилка, той каза, че лекарите искат да хвърлят светлина върху предизвикателствата и рисковете, пред които са изправени.

"Ние опитваме да предадем посланието на нашите колеги, които се заразиха с COVID-19 и които се борят за живота си в болниците...Затова започнахме тези протести".

Кампанията на лекарите предизвика рязка реакция на парламентарния съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган, който ги обвини в измяна и призова за закриване на лекарската асоциация.

"Турската асоциация на лекарите е опасна като коронавируса и разпространява заплахи", написа в Туитър Девлет Бахчели от Партията на националистическото действие, чийто съюз с Партията на справедливостта и развитието осигурява парламентарно мнозинство на Ердоган.

"Асоциацията на лекарите, която носи в името си думата "турска", трябва веднага и без отлагане да бъде закрита", написа Бахчели.

Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа отхвърли критиките на асоциацията за данните за COVID-19, като отбеляза, че непрекъснато подчертава заплахата от нарастващия брой случаи и допълни, че не е омаловажавал предизвикателствата, пред които са изправени болниците.

"Аз казвам, че ситуацията е тревожна. Аз казвам, че броят на критичните случаи е скочил със 100 процента спрямо миналия месец", заяви Коджа пред журналисти. "Аз представих данни за смъртните случаи, които са 4,5 пъти повече отколкото миналия месец".

"Но няма абсолютно никаква грешка в таблицата, която ние представихме...по отношение на бремето върху здравната система", подчерта министърът.

Страната с население около 83 милиона души е съобщила до момента за над 308 000 случая на COVID-19 и над 7700 смъртни случая.

/БТА/

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата