Радио Китай: Големите държави трябва да поемат своята отговорност пред света

https://www.24chasa.bg/novini/article/9047996 www.24chasa.bg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна речта си по време на общите дебати на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН с „китайския вирус“. В нея той отново демонстрира пълно незачитане на фактите и хвърли отговорността за пандемията от COVID-19 върху Китай. Британският вестник „Гардиън“ посочва, че в 7-минутната си реч Тръмп е споменал Китай 11 пъти, отчете Радио Китай.

Реалностите обаче са такива, че дори в самите САЩ вече няма пазар за стигматизацията на Китай. На 17 септември Камарата на представителите прие резолюция, противопоставяща се на антиазиатските настроения в страната, свързани с новия коронавирус, включително и твърдението, че той е „китайски“.

Постоянният представител на Китай в ООН Джан Джун посочи, че понастоящем най-важното е страните по света да се борят заедно срещу вируса, а не да се конфронтират. На юбилейната среща по повод 75-годишнината от създаването на ООН, нейният генерален секретар Антонио Гутериш заяви, че пандемията от COVID-19 е показала слабостите на света, който се нуждае от ефективна многостранност.

На този фон Тръмп отново залага на едностранния подход, издигайки в предизборната си кампания лозунга „Да направим Америка отново горда“. За разлика от това отношение, Китай подчертава, че когато бъде готов с ваксина срещу COVID-19 тя ще бъде глобален обществен продукт, показвайки нагледно какво означава отговорна сила. Както каза китайският председател Си Дзинпин, „една голяма държава трябва да се държи като такава, да предоставя повече обществени продукти на света и да демонстрира на практика своята отговорност“.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена