„Тесла“ поиска от съда да обяви за незаконни митата за внос от Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/9048051 www.24chasa.bg

Американският производител на електрически автомобили „Тесла“ е завел дело в Съда за международна търговия в Ню Йорк, настоявайки да бъдат обявени за незаконни митата, наложени от администрацията на президента Доналд Тръмп върху части, които компанията внася от Китай и иска възстановяване на средствата с лихвите в размера, в който ги е платила, съобщава Bloomberg.

Като ответник по делото е посочен търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър. Миналата година офисът на търговския представител отхвърли искане на „Тесла“ да бъдат освободени от 25-процентни мита произвежданите в Китай компютри и дисплеи, използвани в нейния Model 3. Тогава от компанията се оплакаха, че увеличените разходи за внос ще навредят на финансовите ѝ приходи. Това предаде Радио Китай.

„Избягването на търговска война ще бъде от полза за всички страни“, заяви още през април 2018 г. изпълнителният директор на „Тесла“ Илън Мъск. Въпреки проблемите между Китай и САЩ обаче компанията пусна в експлоатация своя завод в Шанхай, а електромобилите ѝ печелят бързо популярност на китайския пазар.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена