2419 деца са отпаднали от деветгодишното задължително образование в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/9048112 www.24chasa.bg

До началото на настоящата година броят на отпадналите от деветгодишното задължително образование в Китай е спаднал от 600 000 до 2419 деца, като за бедните райони той е намалял от 200 000 практически до нула, съобщи заместник-министърът на образованието Джън Фуджъ на пресконференция в сряда. Нетният процент на записване в начално образование – делът на учениците в началните училища към общия брой за възрастовата група, е 99,94% през 2019 г. Това предаде Радио Китай.

Някои деца в училищна възраст не могат да посещават училище тази година най-вече поради физически предизвикателства, каза Джън, отбелязвайки, че на тях са им осигурени специализирани образователни услуги по домовете. Той добави, че държавата полага всички сили, за да гарантира, че нито един ученик няма да напусне училище поради бедност, като предлага финансова помощ, освободила е от такси и осигурява безплатна храна за около 40 милиона деца от селските райони всяка година.

Само през 2019 г. на ученици от бедни семейства са раздадени общо 212,6 милиарда юана (31,3 милиарда долара) финансова помощ. Около 80 процента от средствата за основно образование отиват в централните и западни провинции на страната, показват данни на министерството. В тази връзка зам.-министър Джън отбеляза, че условията в селските училища се подобряват, като между 2013 и 2019 г. са построени или ремонтирани 221 милиона квадратни метра училищни сгради.

През последните години са наети около 950 000 учители, които да работят в 30 000 основни и средни училища в близо 1000 окръга, класифицирани като бедни, за да повишат качеството на образованието там. Министерствата на образованието и финансите обаче трябва да създадат дългосрочна система и механизъм, който да гарантира, че заплатите на учителите няма да са по-ниски от тези на държавните служители, посочи Джън.

Култивирането на висококвалифицирани учители остава основен приоритет, когато става въпрос за подобряване качеството на задължителното образование в страната. Основният ни проблем е, че в бедните райони техният брой е недостатъчен, каза зам.-министърът.

В момента в Китай тече програма за „целево обучение“, която дава възможност на колежите и университетите, особено педагогическите, да обучават учители за бедните райони, каза Джън Фуджъ, добавяйки, че около 45 000 такива студенти преподават всяка година в селски училища.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена