Собственикът на TikTok кандидатства за лиценз за износ на технологии

https://www.24chasa.bg/novini/article/9048282 www.24chasa.bg

Собственикът на социалната мрежа "TikTok" китайската компания ByteDance, е подала заявление до Пекинската търговска служба за лиценз за износ на технологии. Компанията каза това в изявление, публикувано в четвъртък на своя новинарски портал Jinzhi Toutyao, съобщава ТАСС.

В съответствие с "Правилата за внос и износ на технологии в КНР", както и "Списък на технологиите, износът на които е забранен или изисква ограничителни мерки ", ByteDance кандидатства за лиценз за търговия в Пекин. Очакваме решението на ведомството, се казва в изявлението, предава Канал 3.

Документът не изяснява дали подаването е свързано с процеса на сключване на сделка между ByteDance и американски компании.

На 28 август Министерството на търговията и Министерството на науката и технологиите на КНР направиха редица промени в „Списък на технологиите, чийто износ е забранен или изисква ограничителни мерки“. Той е съставен през 2008 година. Тази мярка породи подозрения в някои западни медии, че по този начин Пекин се опитва да контролира продажбата на китайската социална мрежа TikTok на американски компании.

На 19 септември президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е одобрил придобиването на американския сегмент на „Тик Ток“ от американските компании Oracle и Walmart. Според него американският сегмент на социалната мрежа "няма да бъде свързан с Китай", ще запази името си и ще бъде базиран в щата Тексас. В същото време ByteDance заяви в понеделник, че след сделката ще остане собственик на 80% от акциите на „Тик Ток Глобъл“ и ще запази контрола над „Тик Ток“.

Преди това американските власти обявиха, че ще започнат да ограничават работата на приложението в страната от 12 ноември, ако до това време не бъде сключена сделка за продажба на американския сегмент на социалната мрежа. Забраната за изтегляне на приложението „Тик Ток“ и месинджъра WeChat в САЩ трябваше да влезе в сила на 20 септември, но Министерството на търговията на САЩ отложи забраната със седмица.

Както обясни във вторник по Си Ен Би Си ръководителят на Националния икономически съвет на Белия дом Лорънс Къдлоу, сделката с Oracle и Walmart не е напълно договорена, параметрите й се променят.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради