"Електронно управление" ще проверява сайтове от обществения сектор

https://www.24chasa.bg/novini/article/9048568 www.24chasa.bg
Държавна агенция "Електронно управление"

Държавна агенция "Електронно управление" започва наблюдение и проверки на уебсайтове и мобилни приложения на организациите от обществения сектор за достъпност за потребителите, за хората с увреждания и възрастните хора, съобщиха от агенцията.

Задължените лица на национално ниво, които трябва да осигуряват лесен достъп до своите уеб сайтове и мобилни приложения, са административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги по Закона за електронно управление. При изграждането на достъпна уеб среда трябва да се спазват принципи и техники при проектирането, създаването и актуализирането на уебсайтове и мобилни приложения, за да станат по-достъпни за потребителите, за хората с увреждания, а съдържанието да е пригодно за лесно възприемане и използване, посочват от агенцията. Под внимание трябва да се вземат различните увреждания- зрителни, слухови, двигателни, когнитивни, които могат да засегнат нормалния достъп на тези потребители.

България въведе в националното си законодателство изискванията на европейската директива за достъпността с промени в Закона за електронното управление и на Наредбата за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги, която е в сила от януари т. г.

От октомври Държавната агенция "Електронно управление" ще започне наблюдение и проверка на определени извадки от уеб сайтове, а от юни 2021 г. - на мобилни приложения, на организациите от обществения сектор. В проверките агенцията ще разчита и на приноса на хора с увреждания, които ще извършват тестване на интернет страници със спомагателните технологии, които те използват. Първоначално ще се извършва опростено наблюдение, което ще установява бариерите, които пречат на хората с увреждания да достъпват уеб съдържание.

Първият период за наблюдение на уеб сайтовете и мобилните приложения ще приключи през декември 2021 г., като резултатите от проверките ще се докладват на Европейската комисия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога