1, 4 млрд. евро инвестиции у нас за 7 месеца, в Пловдив вдигат нова фабрика (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9048987 www.24chasa.bg
Здравко Димитров и Лъчезар Борисов подписаха договора, с които общината получава 1, 027 милиона лева за подобряване на инфраструктурата в района на новия завод. Снимка: Авторът

Преките чуждестранни инвестиции у нас за първите 7 месеца са 1, 4 млрд. евро, като нарастват с 54.2% спрямо същия период на предходната година. Това съобщи в Пловдив министърът на икономиката Лъчезар Борисов, като се позова на предварителните данни на БНБ.
Той добави, че от началото на т.г. по закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 22 проекта за общо 709, 4 млн. лева. Предвижда се да бъдат разкрити нови 3200 работни места.
„Стоим много добре на фона на други страни в ЕС. В България спадът на БВП беше с близо 6 пункта по-малък от средния за съюза. В някои държави бе над 20-22% “, посочи министърът. По думите му през второто тримесечие спадът у нас е бил 8, 5%, но очакванията са за по-добри резултати през третото и четвъртото и възстановяване на икономиката ни.

В Пловдив Лъчезар Борисов подписа договор с кмета Здравко Димитров за предоставяне на 1, 028 млн. лева на общината. Парите ще бъдат използвани за подобряване на инфраструктурата около бъдещия завод на голяма чужда компания под тепетата. В момента тя се помещава в друга сграда под наем. Строителството на новата започва догодина. Фирмата е сред водещите в света в областта на медицинското оборудване. В момента тя произвежда висок клас маски за медиците ни и респиратори. Изнася и за Латинска Америка, Русия и Европа.
„Водят се преговори в Пловдив да се произвеждат и нитрилови ръкавици за медицината“, заяви министърът на икономиката.
В „Тракия икономическа зона“ , която обхваща 6 промишлени центъра около града на тепетата, той връчи сертификат за инвеститор клас А на фирма в областта на хранително-вкусовата промишленост. Предвижда се тя да разшири съществуващата си дейност чрез изграждане на нова производствена и складова база за преработка и складиране на плодове и зеленчуци. Ще бъдат вложени около 30 милиона лева и ще се открият 31 работни места.
Министърът участва и в обявяването на проект „Достъп до технологично модерна образователна среда“ на територията на „Тракия икономическа зона“, който ще се реализира с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“. Първоначално ще бъдат обхванаги 60 ученици от 11 и 12 клас на четири професионални гимназии. Целта е обучение в съвременна материално-техническа база с преподаване на нужните знания и умения за индустрията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт