Правителството предлага минималната заплата да стане 650 лв. от 2021 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9049477 www.24chasa.bg
Деница Сачева в Добрич СНИМКА: Авторката

В началото на октомври се очаква да е готов вариантът за преизчисляването на пенсиите – каза в Добрич министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„Единият вариант е да продължи добавката в 50 лв., другите са – преизчисляване на пенсиите с дохода от 2015 г., като при това положение ще могат да бъдат преизчислени пенсиите на 1,1 млн. души. Има предложение от синдикатите за преизчисляване на всички пенсии, като се промени индивидуалният коефициент. Предстои обсъждането на коалиционен съвет, като решението се очаква до края на септември, най-късно в първите дни на месец октомври, но това ще стане с бюджета за следващата година” – обясни Сачева. Различните варианти ще струват общо между 1,2 млрд. лв до 3,8 млрд. лв годишно. „Много е възможно добавката от 50 лв към пенсиите да продължи и до края на годината, раздават се и коледни добавки” – заяви Сачева.

Тя сподели, че правителството ще предложи от следващата година минималната работна заплата да стане 650 лева.

В Добричка област, благодарение на мярката 60/40 са запазени около 2700 работи места – обяви министърът. 40 родители в страната са получили новата помощ от 610 лв, ако децата им са спрени от училище. Вероятно с 20 млн. лв ще се увеличи мярката „Родители в заетост”. Около 8000 родители досега са се възползвали от нея – наели са детегледачки.

Тя се среща в страната със службите за социално подпомагане, за заетост, Инспекцията труда. Основен фокус в усвояването на средства по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” ще бъдат младежката безработица и онези, които нито учат, нито работят и в страната са около 160 000 млади хора. „Новата тема, по която ще се работи през следващите години е сребърната икономика - от една страна какъв вид услуги трябва да предоставяме на хората, които са над 60-65 години. Говорим за интегрирани социално-здравни услуги, за повече технология, свързана с темата за демографията, и за предприемачество след възрастните хора” – каза министърът. „Не само в Добричка област, но и на други места, по-слабо върви мярката „Заетост за теб”.

Работодателите се въздържат в момента да наемат много безработни, тъй не знаят дали могат да изпълнят условията със запазването на заетостта. От друга страна наблюдаваме една тенденция, безработните, които получават обезщетения, да са по-склонни да продължат да ги получават, отколкото да получат работа” – обясни Сачева