Малкият и среден бизнес - приоритет в програмата за сътрудничество между България и Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/9049831 www.24chasa.bg
СНИМКИ: МРРБ

Икономическото подпомагане на малкия и среден бизнес и сигурността ще бъдат сред водещите приоритети на новата програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция за периода 2021-2027 г. За това се договориха днес заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и Фарук Каймакчи - директор по въпросите на ЕС и заместник - министър на външните работи на Република Турция, съобщиха от министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Двамата разговаряха в рамките на онлайн заседание на съвместната работна група за стратегическо планиране и програмиране на бъдещата програма.

Акцент през новия програмен период ще бъде поставен върху местната икономическа дейност и създаването и запазването на работни места, подкрепяйки бизнеса директно.

За тази цел представителите на малкия и среден бизнес ще имат достъп до специален фонд към новата програма за подкрепа на малки проекти. По този начин ще се стимулира предприемачеството и самите предприятия и ще се повишава производството и разширяването на пазарите.

С европейски средства от програмата ще бъде финансиран и проект за изграждане на капацитет, оперативно сътрудничество и технологична модернизация в областта на управлението на миграцията, изпълняван от правоприлагащите органи от двете страни на границата.

През следващите седем години от българска страна програмата ще продължи да обхваща областите Бургас, Ямбол и Хасково.

Ще продължи и финансирането на проекти за опазване на околната среда, развитието на туризма и културния обмен.

В рамките на днешната онлайн среща двамата заместник-министри подчертаха ползотворното сътрудничество и диалога при изпълнението на съвместни проекти в годините назад и изтъкнаха създадената добра основа за предприемане на следващите стъпки и вземането на предстоящи решения.

„Вярвам, че опитът, натрупан при изпълнението на последните две съвместни програми и готовността на двете страни да поддържат и развиват възможности за партньорство ще ни позволи съвместно да разработим още по-добра програма за периода 2021 - 2027 г., която ще донесе положителни резултати и икономически тласък на трансграничната територия“, посочи зам.-министър Николова. По думите ѝ в новия програмен период проектите трябва да се изпълняват така, че средствата да се насочват най-ефективно, за да се постигне добавена стойност и по-осезаем ефект върху икономическото развитие на общия трансграничен регион. Според Николова това е ключово за постигането на по-добри икономически показатели и по-интензивно развитие на регионите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена