Brown to Green стана част от Европейския алианс за чист водород към ЕК

https://www.24chasa.bg/novini/article/9050033 www.24chasa.bg
КРИСТИНА ЛАЗАРОВА

Bown to Green официално стана част от Европейския алианс за чист водород към Европейската Комисия, съобщи Кристина Лазарова, съосновател на платформата. „За нас това е огромна чест и прави труда на хората, които работят за осъществяването на справедливия енергиен проход в страната ни, да бъде смислен. Това е едно начало и стъпка към осъществяване на необходимостта и желанието на предприятията от Югозападен въглищен регион като "ТЕЦ Бобов дол" и "Топлофикация Перник" да имат своето различно, енергийно бъдеще.“, заяви Лазарова.

Европейският алианс за чист водород към Европейската Комисия има за цел да обедини институции на ЕС, национални правителства и представители на индустрията, за да създаде пълна верига от производство и доставки на водород в Европа. Алиансът има ключова роля за изпълнението на Водородната стратегия за климатично-неутрална Европа, както и за подкрепата на инвестициите за увеличаване на производството и търсенето на водород. Той ще разработи поредица от конкретни проекти в подкрепа на усилията за декарбонизация на европейските енергоемки отрасли.

Проектът Brown to Green стартира тази година и е изцяло нов за България. Основна му цел е да допринесе за трансформацията на предприятията в Югозападен въглищен регион към изцяло екологично производство на енергия. Brown to Green се опитва да помогне за внедряването на най-новите екологични технологии за добив на енергия, в това число и чрез използването на водород, наричан от експертите – горивото на бъдещето.

Платформата, в чиито срещи и дискусии участват представители от Министерски съвет, Министерство на енергетиката и Министерство на околната среда и водите, местната власт, големите синдикати КНСБ и КТ Подкрепа, неправителствени организации, в това число и WWF България, иска да намери най-добрия вариант за преквалификация и запазване на работните места на ангажираните във въглищната индустрия български работници и специалисти.

„Провеждаме разговори с много международни компании, които имат различни иновативни проекти и изключителен напредък, както в оборудването, което създават, така и в използването на водород и други възобновяеми източници. Вярваме, че съвместно с тези компании сме пред прага на взимане на едно различно, екологично и ефективно решение за промяната на Югозападния въглищен регион“, посочи Лазарова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена