Прокурор: Не съм чула смислен мотив от искащите оставката на главния прокурор

https://www.24chasa.bg/novini/article/9050264 www.24chasa.bg
Калина Чапкънова - говорител на Прокурорската колегия на ВСС КАДЪР: БНТ

"Намирам наказанията за атентаторите от Сарафово за справедливи, защото съответстват на деянието". Това коментира пред БНТ Калина Чапкънова - говорител на Прокурорската колегия на ВСС. До избирането ѝ за член на Висшия съдебен съвет е наблюдаващ прокурор по делото за атентата.

Припомняме, че 5 членен състав на Специализирания съд по делото за атентата в Сарафово осъди на доживотен затвор без замяна за Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан. Двамата са помогнали на Мохамед Ел Хюсеини при атентата в Сарафово.

"По тези дела има по-голяма публичност, което донякъде действително дава отпечатък в самото разследване, но не може да се говори за различна процедура", каза още тя.

По думите й за разследващите органи и прокуратурата е важно да се съберат всички доказателства, които са в подкрепа или в неподкрепа на обвинението.

"Обръща се внимание на битовата престъпност, както и по делата за корупция по високите етажи на властта. Обръща се внимание на всеки вид дело, без оглед на това чий обществен интерес е засегнат", каза още тя.

"Прокуратурата не работи избирателно. От тези, които са против прокуратурата и искат оставката на главния прокурор, до този момент не съм видяла смислени мотиви в протестите им", обясни тя.  

Във връзка с единствената кандидатура на Евгени Иванов за член на ВСС от квотата на прокуратурата, Калина Чапкънова заяви, че издигането на единствена кандидатура е напълно в съответствие със законовите изисквания.

"Всеки колега може да предложи друг колега, стига той да е съгласен. Не се касае за формална процедура", каза още тя.

"Промяната в прокуратурата е започнала и тя е в изключително напреднал стадий. Имаше изключителен дисбаланс на натовареността на различните прокуратури. Този проблем нямаше как да се реши, освен чрез окрупняването на прокуратурата", обобщи говорителят на Прокурорската колегия на ВСС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За жесток побой над лидера на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев съобщиха вчера варненски социалисти. От разпространената информация се разбра, че наказателната акция е извършена от трима души пред офиса на областната организация на партията в морския град. "Вълчев веднага е бил медицински освидетелстван със средна телесна повреда и е подаден

За данъчни шашми с доставка на кафе, бадеми и кашу е погнат един от "Недосегаемите". Софийската градска прокуратура дава на съд бизнесмена Даниел Бояджиев за скатани 630 хиляди лева налози от фиктивни сделки, научи "България Днес". Интересното е, че Бояджиев е бивш данъчен служител и като такъв със сигурност е наясно какви документи и декларации

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него