Наслука с Цанко: Речни рибари атакуват Варна заради заргана и чернокопа

https://www.24chasa.bg/novini/article/9050421 www.24chasa.bg

Нашата рубрика отбелязва скромен принос за разширяване на географията на морския ни риболов

Рибарите от континента нахлуха във Варна в последните дни заради изобилието на зарган. Сладководните майстори зарязаха липсващите по язовирите ни шарани и редките популации на сомове и се радват на богатата на риби морска есен. По буните от Варна до Кранево може да се срещнат автомобили с регистрации от Габрово, Ловеч, Плевен и дори от Смолян и Благоевград.

Принос за това има и “24 часа”, който вече 5 години разкрива тайните на морския риболов за целокупното българско въдичарство.  

Варненци, които изтърпяха своите последователи и ученици като бургазлии и добричлии, вече не обръщат внимание и на пришълците.
За успеха при заргана е
важно да си
в 5 часа на
най-удобното
място,
на което да можеш да наклониш пръчката към водата и да водиш бомбардата с морски червей, за да си успешен. От няколко дни във Варна се правят по 30-40 заргана само до обяд.

Наш експеримент показа, че колкото и да е странно, зарганът сега кълве най-вече на бързо потъваща бомбарда, която е черна на цвят. Явно тази студенолюбива риба е стресирана от температурите на морската вода от 23-24 градуса в края на септември и се крие по дъното.
Отделни
успехи има
и с прозрачни
полупотъващи
бомбарди,
но с плаващите резултатите са трагични. Когато варненци въведоха първи речното булдо преди 25 години за улов на зарган, никой не подозираше, че италианските бомбарди, които летят по-надалеч, ще изхвърлят булдата от употреба до степен, че сега никъде в рибарските магазини край морето не може да се намери такъв уред.

Първи обаче бяха големие тежки плувки, които от време на време се придърпваха, докато бесният зарган ги повлече под водата.

Има обаче още няколко начина да се хване тази змиевидна риба. С един морски червей може да се направят килограми. Условието е да хванеш един зарган и на всеки седващ да му изваждаш червото и да мяташ на него. Резултатът е поразителен. Зарган, особено едър, отива на рибка или на филе от рибка.

През декември тази риба кълве на обелен гюмюш, който обаче трябва да се овърже здраво за куката.

Зарганът се лови в Турция на червен пюскюл. Човката му със зъби щраква и рибата не може да се освободи от собствената си захапка, макар че в случая не се използват куки. Същото е, ако на куката закачим кожена ивица от стара обувка и дори кафяви връзки за обувки.

И легендата от Дряново Минчо Василев отскочи за 3 дни да лови морска бекаса

Ветеранът на дряновския риболов Минчо Василев се появи със старомодна червена плаваща бомбарда на буната на Кабакум във Варна.

“Децата ме докараха за 3 дена да ловя зарган, спим на едно бунгало”, обясни той.

Василев се справи блестящо и удари от раз три заргана (наричан морска бекаса), макар че подобни плаващи бомбарди от години са отречени от варненци. На тях може да се лови през топлите дни в края на октомври, когато зарганът се качва на повърхността да се топли от слънцето, особено на юг от Бургас и в ранни зори.  

“Аз работих дълги години в Либия. В Бенгази ходехме на морето и гонехме едри заргани, колкото ръката до лакътя ми. Ловяхме ги на булдо.

Най-интересното е, че използвахме за стръв агнешко месо и рибите подлудяваха.

Какви огромни кефали пък сме хващали на хляб, нямате представа. Тук само в Бургаско ги ловят на парче от мекица”, обясни бай Минчо.
Василев е в комбина с легендарния бивш кмет на килифаревското село Ялово бай Кольо, който е царят на реките в Търновско и Габровско.

“В Търново обаче на река Янтра не може да се лови. Мутрите идват и чупят стъклата на колите, като ме видят с габровски номер”, оплака се бай Минчо, който преследва до въжения мост на Янтра шарани и сомове.