Съд за екскмет на Костенец, предложил 30 хил. лв. на общинар заради поръчка за ремонт на училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/9050459 www.24chasa.bg
Радостин Радев в спецсъда

Радостин Радев държал и незаконни патрони

Специализираната прокуратура даде на съд бившия кмет на Костенец Радостин Радев за подкуп и незаконно държане на боеприпаси. Подсъдим е и бизнесменът Ивайло Пашов.

Според обвинението двамата предложили 30 хил. лв. на общинския съветник Георги Донков, за да осигури приемането на решение, свързано с обществена поръчка за ремонт на местното основно училище.Тя била съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Радев беше издигнат през 2015 г. за кмет с подкрепата на БСП.

На 4 април 2018 г. с негово решение била открита обществена поръчка за подобравяне на материалната база на ОУ “Св. св. Кирил и Методий”. На първо място била класирана фирмата на Пашов и на 15 октомври 2018 г. бил подписан договор. На Държавен фонд “Земеделие” бил възложен контролът. Анексът за отпускане на сумата от 1 148 977 лв. бил сключен на 15 април 2019 г.

Според изпълнителя най-изгодният вариант бил по сметка на общината авансово да се отпуснат 50% от сумата - 574 488 лв., и след това тя да бъде преведена на фирмата на Пашов.

За да стане това обаче общинският, съвет трябвало да вземе решение общината да подпише запис на заповед за половината от сумата - 574 488 лв., в полза на фонд “Замеделие” като по този начин става гарант.

Междувременно покрай общия проект Пашов и Радев започнали често да се срещат и дори се сприятелили.

Тъй като бизнесменът не разполагал с излишни средства, за да вложи предварително 1 млн. лв. в ремонта, помолил Радев да издейства авансово плащане на 50% от сумата. Кметът и общинарите обаче не се разбирали особено заради ликвидирането на предприятие за дървесина и ремонт на спортно съоръжение. Затова Радев смятал, че те няма да го подкрепят.

Той потърсил съдействие от един от съветниците - Георги Донков. Двамата се видели в заведение в “Боровец”. Кметът му обяснил каква е ситуацията и добавил, че трябва да получи подкрепата на трима общинари. Споменал, че “ако работата бъде свършена, ще получи пари”. Донков нямал намерение да приема рушвета, но се престорил, че проявява интерес. След време на заседание на комисията в общинския съвет кметът конкретизирал и сумата - 30 хил. лв., която трябвало да осигури Пашов. Донков трябвало да вземе за себе си 10 хил. лв., а другите да ги даде на съветниците, които убеди да подпишат. На 13 юни 2019 г. Радев отново се срещнал със съветника и му предал запис на заповед за 30 хил. лв., която общинският съветник предал на разследаващите.

Бившият кмет има и обвинение за незаконно държане на боеприпаси. При претърсването на кабинета му били открити 50 патрона за “Макаров”. Той имал пистолет “Валтер” и нямал право да има повече от 50 патрона.

Предстои делото за подкупа да се насрочи в спецсъда.

Радев има и дело за длъжностно присвояване, защото през 2018 г. на два пъти поискал и получил от касата на общинско предприятие за дърводобив 22 хил. лв., които прибрал за себе си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена