Москва за изгонените дипломати: Измислени обвинения! Ще има огледална реакция (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9050490 www.24chasa.bg
Говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова СНИМКА: РОЙТЕРС

Борисов: Преди години предупредих Путин, че в България такива неща не допускаме

Съжаление за решението на България да обяви двама нейни дипломати за персона нон грата изрази Русия и обеща ответни мерки. Подробности за тях Москва ще даде на по-късна дата.

Според руското външно министерство решението на София се базира на “измислени обвинения”. “Считаме това за умишлен опит да се навреди на градивното руско-българско сътрудничество”, гласи позицията на сайта на министерството.

В сряда българската прокуратура обяви, че двама руснаци са се занимавали с разузнавателна дейност у нас от 2016 г. Държавното обвинение не назова имената и длъжностите им, но “24 часа” ги научи от два независими източника - Сергей Николашин и Вадим Биков. Зам. търговските аташета в представителството на Москва в София събирали информация за плановете за модернизиране на Българската армия и поддържането на техническата готовност на военната техника.

Практиката досега показва, че при подобни дипломатически скандали мерките са напълно огледални - т.е. гонят се дипломати със същия или близък до него ранг в йерархията. Справка на сайта на българското Министерство на икономиката показва, че в Службата по търговско-икономическите въпроси в Москва работят трима българи.

Според прокуратурата целта на шпионите била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване. За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Посолството на Русия излезе с позиция, че обявяването на двама руски дипломати за персона нон грата e неоснователно. От мисията допълват, че руската страна си запазва правото на ответни мерки, а конкретни доказателства за осъществяване на дейност на дипломатите, несъвместима със статута им, не са били предоставени.

“Със съжаление сме принудени да констатираме, че безоснователното изгонване на двамата руски дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения. Въпросните служители ще напуснат страната в посочения в нотата срок. Руската страна си запазва право за ответни огледални мерки”, обяви руското посолство.

За по-малко от година това е третата партида руски шпиони, които България гони.

“Още преди няколко години предупредих президента Путин, тогава премиерът Медведев беше в България, че на територията на България такива неща не допускаме. Прокуратура е много стриктна в това отношение и всеки, който се опитва да шпионства - по надлежния ред, който е много добре описан в международните отношения и в министерството, го правим. За да действат така ДАНС и прокуратурата, има достатъчно доказателства.” Това коментира в четвъртък премиерът Бойко Борисов по повод поредния шпионски скандал, свързан с руски дипломати у нас.

Президентът Румен Радев заяви, че върховенството на националния интерес и защитата на националната сигурност са абсолютен приоритет и с това не може да има никакъв компромис.

“Надявам се и службите, и прокуратурата да са събрали необходимите достатъчно и обективни доказателства, за да бъдат минимизирани и дипломатическите последствия, защото винаги има и такива”, допълни държавният глава. Румен Радев призова да се подхожда с много ясни, безкомпромисни критерии към всичко, което уронва националната сигурност.