Ако сключим с КАТ споразумение за акт, плащаме с 30% по-малка глоба (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9050663 www.24chasa.bg
Бонус за бързо плащане на глобата се дава с промените в закона - нарушителят ще дължи само 80% от нея. А при административно нарушение за първи път се дава възможност за сключване на споразумение с наказващия орган и тогава глобата може да падне на 70%.

Според промени в Закона за административните нарушения

Срокът за възражение при административни нарушения
се увеличава от 3 на 7 дни. 20% пък ще е отстъпката при плащане на глоба в 14-дневен срок

30% по-малка глоба ще плати човек, който сключи споразумение с КАТ. То ще позволява приключване по административнонаказателно производство в кратки срокове, каквото е например издаването на акт за нарушение на пътя.

Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за административните нарушения и наказания. С тях гражданите вече ще могат да договарят по-ниски глоби с КАТ, НАП и други контролни институции при първо нарушение и когато не са извършили престъпление.

Предложение за споразумение ще може да прави нарушителят - в 14-дневен срок от връчване на акта, както и наказващият орган след получаване на преписката.

Предложение за споразумение ще може да прави нарушителят - в 14-дневен срок от връчване на акта, както и наказващият орган след получаване на преписката. Срокът обаче е инструктивен и неспазването му няма да води до незаконосъобразност на постигнатото по-късно споразумение.

При споразумение нарушителят ще плаща 70% от минимално предвидената глоба за деянието му. А ако не е предвиден минимум, санкцията ще се определя по договаряне между страните, но не трябва да надвишава 70% от половината на максимума. Нарушителят трябва да плати в рамките на 14 дни. Ако не, контролните органи имат право да издадат наказателно постановление.

Споразумения обаче няма да могат да сключват шофьори, които имат предишни нарушения, както и

ако са провинението е

извършено след употреба

на алкохол, наркотици

или други упойващи вещества. Не може да се сключват и когато нарушението представлява престъпление или когато признанието не се подкрепя от събраните доказателства по преписката.

20% пък ще е отстъпката от стойността на наложената глоба или имуществена санкция, ако тя бъде платена в 14-дневен срок. Ако нарушителят я обжалва, няма отстъпка.

За маловажно нарушение ще се издава писмено предупреждение, а при повторно нарушение в рамките на 1 г. на същото правило нарушителите вече ще бъдат санкционирани. Увеличават и срокът за възражения срещу съставени актове за установяване на административни нарушения - от 3 на 7 дни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена