Цветът на крилата на пеперудите определя жизнеспособността им

https://www.24chasa.bg/novini/article/9050747 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Устойчивостта на пеперудите на климатичните промени е свързана

със способността им да регулират телесната си температура, която зависи от размера и цвета на крилата им, съобщи АФП.

Пеперудите не произвеждат своя топлина, а телесната им температура зависи от топлообмена им с околната среда. Способността им да регулират този процес обаче зависи в голяма степен от вида на пеперудата, сочат резултати от изследване, публикувано в сп. "Джърнъл ъв енимал еколъджи", предаде БТА. 

На някои видове се налага да прекарват повече време на сянка, за да регулират вътрешната си температура. Те вероятно "ще страдат повече от климатичните промени и унищожаването на естествените местообитания", казва ръководителят на изследването Андрю Блейдън от факултета по зоология на университета Кембридж.

За да измерят как пеперудите понасят промените в климата, изследователите са заловили 4000 екземпляра от 29 вида, обитаващи Великобритания, за период от няколко месеца през 2009 г. и през 2018 г. Те успели да премерят температурата им с миниатюрен термометър. Учените установили, че по-големите, по-светли пеперуди, регулират по-добре температурата, защото могат да наклоняват крилете си и така да управляват въздействието на слънчевата светлина. Според учените популациите на тези видове пеперуди са стабилни и може да се увеличават.

Видовете с по-малки и по-разноцветни крила не регулират така добре температурата си и зависят от това дали ще пребивават на сянка. През последните четиридесет години се наблюдава намаляване на популацията на тези видове пеперуди.

Във Великобритания отчитат намаляване на популациите на две трети от видовете пеперуди. Според Блейдън е нужно да се защитят тези насекоми, защото са важни за опрашването.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена