Пекин стартира мащабна кампания за ваксиниране срещу грип, надява се да избегне нова вълна на COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9051616 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Властите на китайската столица Пекин обявиха, че от края на септември ще стартират мащабна програма за ваксинация срещу грип, за да избегне двойни инфекции, включващи COVID-19 и грип, и да бъде избегнато претоварване на здравната система на града през есента и зимата, предава радио Китай.

Към момента са създадени 446 пункта за безплатна ваксинация и 480 за пратена в градските болници, съобщиха от Пекинския център за контрол и превенция на заболяванията.

Учениците от началните и средните училища и хората на възраст над 60 години в града ще получат безплатни ваксинации срещу грип от 10 октомври до 30 ноември. Това ще бъде осъществено на групи в училищата и центровете за ваксинация в жилищните квартали. Останалите жители на столицата трябва да си резервират час онлайн или по телефона, считано от този петък. За разлика от предишни години, през тази процесът по ваксиниране е по-бавен и сложен, като само 25 души ще могат да бъдат инжектирани в рамките на час.

Пекинския център за контрол и превенция на заболяванията насърчава медицинските работници и училищния персонал да приемат противогрипна ваксина, а възрастните и хората от високорискови групи да бъдат ваксинирани срещу пневмококова болест, за да се предотвратят инфекции на дихателните пътища през есента и зимата.

Всички безплатни и платени противогрипни ваксини, които ще се използват в Пекин, са внимателно подбрани в съответствие с националните стандарти, и попадат в две категории – тривалентни и четиривалентни – както се препоръчва от Световната здравна организация.

Броят на дозите грипна ваксина през 2020 г. в Китай се очаква да се удвои в сравнение с 2019 г. и да достигне 50 милиона, според Джан Хуей, вицепрезидент на Националния институт за контрол на храните и лекарствата.

Според Уан Пейю, заместник-ректор на Училището за обществено здраве към Пекинския университет, ваксинацията срещу грип ще помогне значително за намаляване на трудностите при разграничаването на COVID-19 от обикновен грип при пациенти със сходни симптоми и ще намали цената на изолацията и лечението им.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена