ООН предупреждава за хуманитарна криза заради мигрантите в Босна и Херцеговина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9052143 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

При бързо настъпващото студено време броят на мигрантите и бежанците, които спят на открито в Босна продължава да нараства заради упорития отказ на властите на различни нива в страната да координират работата си и да приемат "рационални решения", заяви служител на ООН за миграцията, цитиран от Асошиейтед прес.

Петер Ван дер Ауверарт, координатор за Западните Балкани и представител за Босна в Международната организация за миграцията, заяви пред АП, че вместо да помогнат на агенцията на ООН да разшири настаняването на мигранти, някои местни власти в Босна дори ограничават достъпа до настаняване, което вече съществува, предава БТА. 

От около 8500 мигранти, блокирани в Босна, 2500 са принудени да спят на открито по улиците, в гори и изоставени сгради, предимно в северозападния район Краина, който има много рехава 1000-километрова граница с членката на ЕС Хърватия.

Ван дер Ауверарт заяви в интервю за АП, че Международната организация за миграцията разполага с финансови ресурси, за да се грижи за всички тези хора. Имам център в Краина за 1500 души, но местните власти ми позволяват да настаня само 500. Бих могъл да настаня още утре 1000 души от улицата, но това не ми се разрешава, каза той.

Босненските власти не бяха на разположение за коментар, отбелязва АП.

Досега ЕС е осигурил на Босна и Херцеговина 60 милиона евро, предимно за седем центъра за мигранти, сред които шест в Краина, които настаняват над 7000 души.

Босна на няколко пъти обещава и не изпълни обещанието си да намери допълнителни подходящи обществени сгради за временно настаняване на мигранти. Вместо това, обвинявайки други части на страната, че не споделят бремето на грижата за мигрантите, властите в Краина наскоро започнаха да изпразват съществуващите центрове за прием на бежанци. Те изгониха мигрантите от урбанизираните райони и ги оставиха в гори да се грижат сами за себе си. В отговор полицията от съседни райони започна да пречи на мигрантите да се върнат обратно.

Гледката на хиляди бездомни хора без достъп до медицински грижи и понякога дори до храна, доведе до чувство на несигурност сред местното население и увеличаване на групите от доброволци, които заплашват мигрантите с насилие.

Ван дер Ауверарт заяви, че Босна има няколко седмици да се справи с мигрантската ситуация по рационален начин.

Ако това не стане, ще имаме хуманитарна криза след един месец, ще имаме хора, които спят в снега, включително този път семейства и деца, каза той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На съд за кражба на впечатляващите 800 000 лева от италиански бизнесмен отива скандалната аферистка от Велико Търново Наталия Боянова. Срещу оправната дама, която има и предишни присъди, са повдигнати обвинения за измама, фалшифициране на документи и присвояване в особено големи размери. Жертва на схемата е италианецът Масимо Поджо

Синът на Мишо Шамара проби в европейските клубове с няколко свои рап парчета. Песните на прочулия се в САЩ с артистичното име Lil Sha- Лил Ша се въртят от известно време в нощни заведения в Полша, Чехия и други страни на Стария континент, разкриват запознати с кариерата на 16-годишния изпълнител. Последният хит на наследника на Мишо Шамара е в

Лични и фирмени сметки на Стойне Манолов са запорирани заради обвинения хазартен бос Васил Божков! Действията на разследващите поставят под въпрос бъдещето на комплекса "Царско село" и функционирането на едноименния футболен клуб, собственост на бизнесмена, научи "България Днес". Спецпрокуратурата налага запор на авоарите на Манолов по Закона за