Фандъкова: Проектанти и надзорници на публични обекти да носят отговорност за дефекти

https://www.24chasa.bg/novini/article/9052190 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова СНИМКА: Десислава Кулелиева

Предлагаме промени в ЗУТ, за да повишим качеството при изграждане на публични обекти, обясни столичният кмет

Готови сме с предложенията за промени в Закона за устройство на територията и две наредби, които да позволят да се засили контролът на всички участници в строителния процес, за да подобрим качеството на изпълнените дейности. Става дума за изпълнители, проектанти, надзорници - всички, които носят отговорност. Целта е да повишим качеството на изпълнените дейности и да имаме по-големи гаранции за търсене на отговорност при некачествено изпълнение. Възложих тази задачи още в началото на годината на главния архитект. Благодаря на адвокат Георги Георгиев, който с негови колеги изготви и конкретните текстове. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Всички тези промени касаят изпълнението на публични обекти, чийто възложители са общините и държавата, тоест за изграждането им се използват парите на хората. Зная, че ще има съпротива, но смятам, че ще получим подкрепата на гражданите, защото целта е да защитим публичния интерес и ресурс. Правим огромни инвестиции и обекти, а се налага аз да отговарям защо някой на място не си е свършил работата.. Хората трябва да бъдат спокойни, че, когато плащат данъците си и парите им отиват за публични обекти, ще бъдат внимателно използвани, с отговорно отношение на всяка една от страните в строителния процес. Ще предложим въвеждане на солидарна отговорност за скрити дефекти, която да се носи от строителя, проектанта, техническия контрол и доставчиците. Ще предложим фирмите за строителен надзор да носят отговорност за своевременното установяване на явни дефекти при съставяне на актовете за извършената работа. Предлагаме и въвеждане на задължителна допълнителна застраховка. Искаме да гарантираме, че изразходването на публични средства ще бъде при спазване на всички изисквания за качество от фирмите, които печелят обществените поръчки. Надяваме се, че така ремонт на ремонта ще спре да е основна тема", подчерта Фандъкова.

Отговорността е пряко свързана с качеството на строителния процес - от белия лист през проверката, която се извършва, до поставянето на плочката и гаранцията за нейното качество. Това означава всички участници да са включени в този процес не просто формално, а със солидарна отговорност. За да може да не се оправдават един с друг. Сега задължителна отговорност  и застраховка има за проектанти и надзорници. За обекти първа категория е до 300 000 лв., а за строители - до 600 000 лв. Това са обекти като летища, жп линии и бензиностанции. Настояваме да се обвърже обемът на публичната инвестиция с обема на застраховката. Предлагаме за проектанти и надзорници тя да е в размер на 1/5 от стойността на договора, за строителите да е 100%, а за контрол на строителната част 1/10. Искаме да се удължат и гаранционните срокове. Предлагаме при установяване на дефект след края на гаранционния срок възложителят да предяви иск към проектант, надзорник и строител. Отново целта е отговорност и качество, както и внимание към всеки детайл. Описали сме и действия включително за фирми, които след изпълнение на даден обект, са прекратили своята дейност. Ползвали сме опитът на Франция, Германия и Англия. Сега на 300 000 лв. застраховката е 300 лв. Каква отговорност носи това, като за 300 лв. може да се направят бели за 15 милиона лева например? В момента всички ние като възложители - аз, г-жа Фандъкова, заставаме с лицата си, а един анонимен проектант, който прави поредица от грешки, съсипва всички положени усилия, заяви главният архитект на София Здравко Здравков.

Вменява се допълнителна отговорност и за надзорниците, ако са издали акт за даден обект, а впоследствие се установи дефект. 

Сигурна съм, че тази реформа ще бъде в интерес на съвестните и отговорните изпълнители. Тя ще удари тези, които искат да работят с публични средства, без да носят никаква отговорност, уточни Фандъкова.

Ще се иска отделна застраховка за всеки обект, като тя ще е обвързана с конкретната стойност на дадения обект. Тя ще важи за целия период - не само на строителство, но и за времето на гаранцията. За срок, в който се отстранява дефект, изрично уточняваме, че спира да тече гаранционния срок, тъй като в момента има различна съдебна практика, посочи Георгиев, който е председател на финансовата комисия на СОС.

Предстои предложенията да се обсъдят с браншовите организации. Фандъкова ще разговаря с МРРБ и депутатите от София да подкрепят предложенията за законодателни промени.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата