От 3 на 5 г. затвор за престъпления от омраза обмислят управляващите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9052424 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Контактна група с членове от министерствата на правосъдието и образованието, МВР, прокуратурата, столична община, организацията на евреите на България и др. подготвя идеи за изменения на законодателството срещу престъпленията от омраза, обясни в петъчния парламентарен контрол външната министърка Екатерина Захариева.

След анализ на НК според международните стандарти, групата е предложила конкретни текстове за увеличаване на наказанията за престъпления от омраза или такива с антисемидска и ксенофобска подбуда от 3 на 5 г. затвор. Предстои промяната да бъде разгледана в комисията на НС, добави Захариева.

Планира се и национален план за борба с антисемитизма. Това ще се случи чрез съвмествен проект между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на страната ни за борба с антисемитизма.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога