Пулмолог: При повторно заразяване с COVID-19 преболедуването ще бъде по-леко

https://www.24chasa.bg/novini/article/9052471 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

При повторно заразяване с COVID-19 преболедуването ще бъде по-леко, каза пред журналисти д-р Александър Симидчиев, пулмолог.

Данните за създаване на имунитет при преболедували коронавируса не са стабилни, но засега е ясно, че антителата изчезват в рамките на седмици до 3-4 месеца. Лекарят посочи, че има и много публикации, показващи, че високите нива на замърсяване на околната среда водят до по-тежко боледуване от COVID-19. Най-големият източник на фини прахови частици е отоплението на въглища или на дърва, добави той, цитиран от БТА. 

Към момента над 29 млн. са болните от коронавирусната инфекция в света, а над 920 хиляди са починалите. Има вероятност, според д-р Симидчиев, да се увеличи експоненциалното заразяване, защото разпространението на инфекцията не навсякъде се контролира добре. Най-висок риск за по-тежко протичане на инфекцията има сред възрастните хора, болните от сърдечно-съдови заболявания, от онкологични заболявания, и сред страдащите от високо кръвно налягане, посочи още той.

Има общи мерки, които трябва да се спазват, за да се намали разпространението на респираторните инфекции - миене на ръце и носене на защитна маска, напомни д-р Симидчиев. Ако и двете страни не носят предпазна маска, вероятността да се зарази другият е в 9 от 10 случая. Ако и двете страни носят маска, вероятността за зараза е за 1 на 100 човека, посочи той.

При по-висока околна температура и по-висока влажност на въздуха се улеснява предаването на инфекцията от един човек на друг. Климатиците трябва да се почистват редовно, тъй като филтрите им стават място за размножаване на плесени и спори, добави лекарят.

Огромна част от децата имат нормален имунитет и той не се нуждае от подсилване, обясни д-р Симидчиев. По думите му, ако децата имаха понижен имунитет, те често биха боледували от гъбични заболявания. Най-доброто за децата е да бъдат калявани, добави той. Лекарят съветва всички хора да имат балансирана физическа активност, добро хранене и ниски нива на стрес.

Днес се отбелязва Световният ден на белия дроб, като тази година той е посветен на респираторните инфекции. Тези инфекции могат да засегнат горните или долните дихателни пътища. Симптомите при пневмониите, туберкулозите и COVID-19 са кашлица, затруднено дишане, храчки, задух, температура, общо неразположение и загуба на телесно тегло. Пневмонията е водеща причина за смъртта на 700 хиляди души всяка година, като 80 на сто от смъртните случаи са сред деца под 2-годишна възраст, добави още д-р Симидчиев. Всяка година се доказват 10 млн. нови случая на туберкулоза, а милион и половина са починалите от тази инфекция. Туберкулозата е основната причина за смърт сред деца под 5-годишна възраст в развиващите се страни.