Ангелов: 2106 са заявленията за асистирана репродукция през 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9052735 www.24chasa.bg
Здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов

2106 заявления за кандидатстване по програмата за асистирана репродукция са били подадени в първите месеци на 2020 г. Това е с 2% по-малко от началото на миналата година, обясни пред депутатите по време на парламентарния контрол здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Годишният бюджет за асистираната репродукция е бил 12 млн. лв. през 2018 г. и е стигал за 2500 процедури, оттогава обаче е увеличен на 20 млн. лв., обясни Ангелов. Изискванията към 30-те лечебни заведения в страната, които правят такива процедури, са 25% от тях да са успешни. Според данните за 2019 г. 26 болници са покрили това изискване. От подаване на документите до получаване на отказ или одобрение пък се чакало един месец. Срокът не се бил променил значително и по време на пандемията, разказа Ангелов. Причината била, че всичко се правело електронно с цел спазването на епидемичните мерки.

Пред депутатите Ангелов разказа и за мерките, които експертите от МОН и здравното министерство са изготвили за работата на училищата през настоящата учебна година. Подчерта, че те са изготвени по насоките дадени от Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията - спазване на дистанция, хигиена на ръцете, носене на маски и задължителна дезинфекция на предмети и повърхности. Установени били и стриктни правила за движение на децата в училищата - еднопосочно движение по коридорите, да се регулира излизането и влизането на входовете, за да не се получава струпване и да се месят потоците, определен бил максимален брой на учениците, които могат да минат през един вход в зависимост от капацитета на училището, препоръчвало се и отварянето на повече входове, ако сградата позволява и др.
С оглед и на наближаващия грипен сезон, считам, че с въведения ритъм за поведение, ще ограничим възможността за внос на коронавируса и другите вируси в ученическите колективи, съответно и в семействата, каза Ангелов.
Проф. Ангелов направи и забележка на депутатите в зала, както и на проф. Георги Михайлов от БСП, който му зададе въпроса за мерките в училищата, защото не носят маски в пленарната зала.
Проф. Михайлов, много ви уважавам като лекар и професионалист, разбирам вашето притеснение и призив от трибуната да проявим разум и загриженост, но в мен се появява един друг въпрос - какъв разум и загриженост проявяваме в тази зала, когато половината от народните представители стоят без маска в затворено пространство. Това е изключително важен елемент и с него даваме пример на всички. Ако народните представители не разбират този риск, то ние като лекари го разбираме, знаете, когато сте влизал да правите мозъчни операции, че маската предпазва от заразяване. Познавате голяма част от лекарите, които се разделиха с живота си и на техните семейства ли да обясним, че ние не мислим като хора, като лекари и кое в заповедта на здравното министерство не е ясно - че трябва да ходим с маска на закрити пространства. Гледа ни в момента цяла България и ние като лекари, като разумни хора трябва да даваме пример за подражание, каза Ангелов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тимът на Матей Казийски и Аспарух Аспарухов "Блу волей" (Верона) се справи с отбора на националния разпределител Георги Сеганов "Топ Волей Чистерна" (Латина) с 3:2 (25:19, 26:28, 25:23, 24:26, 15:11) в мач от италианското първенство. С успеха съставът на Радостин Стойчев се изкачи на шесто място в класирането с девет точки

Сред кораловите рифове на Червено море се гмурна Андреа. Певицата замина за поредната си ваканция, като този път реши да направи пътешествие с круизен кораб. Андреа успя да се гмурне край бреговете на Египет и да се наслади на прекрасните подводни красоти. Русата изкусителка прилича на русалка, а подводните видеа, качени в инстаграм профила й

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната