370 хил. PCR теста са направени у нас за последното тримесечие

https://www.24chasa.bg/novini/article/9052840 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Държавата плаща за тях близо милион лева

370 573 PCR тестове са направени у нас за периода от 25 юни до 21 септември. От тях към 18 септември НЗОК е отчела за заплащане към болниците 16 673 направления, а 15 370 теста трябва да бъдат платени от държавата. Общо това ще струва на бюджета 929 хил. лв., каза по време на петъчния парламентарен контрол здравният министър Костадин Ангелов.

От началото на извънредното положение до сега от бюджета на здравното министерство са предоставени 5 млн. лв. на РЗИ за закупуването на тестове и даването им на лаборатории, каза още Ангелов.

60 лв. е фиксираната цена, която плаща държавата на всички лаборатории, правещи PCR тестове. В споменатите по-горе над 900 хил. лв. се включват и тестовете, които са си правили българи пътували в чужбина и правили си тестове извън граница.

„За пациентите, които постъпват в лечебни заведения тестовете са абсолютно безплатни. Те са поети от 1 август от НЗОК като клинични пътеки и са увеличени с 20 лв. Това позволява извършването на тестове за постъпване в лечебни заведения да е безплатно. Така е и за всички нуждаещи се от лекар. Платени са тестовете само на българските граждани, които се извършват по желание в частните лаборатории“, каза още Ангелов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата