Веселин Марешки: Някой се страхува “Воля” да е силна партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9053580 www.24chasa.bg

У нас има среди, които не желаят народът да живее по-добре, искат да го държат беден, нещастен, уплашен и подчинен - обнадеждаващо е, че хората проглеждат и осъзнават кой ги е грабил и кой им е помагал

За България е суперважно БСП да не бъде допускана никога повече в управлението

Работим по нова кауза - безплатни лекарства за пенсионери над 64 г., за деца и ученици до 4-и клас, казва лидерът на "Воля" и зам.-председател на парламента

- Господин Марешки, как си обяснявате атаките срещу вас и “Воля” напоследък?

- Има много отговори на този въпрос. От една страна, непримиримостта ни към картелите и корупцията и последователната ни политика в тази посока явно ни е създала мощни политически и бизнес врагове. От друга, очевидно има среди у нас, които не желаят народът да живее по-добре, искат да го държат беден, нещастен, уплашен и подчинен. И когато се появи една партия, която иска точно обратното, търсят всякакви средства, за да я дискредитират. Обнадеждаващото във всичко това е, че българите проглеждат, осъзнават кой ги е грабил и кой им е помагал. Мисля, че някой се страхува от това “Воля” да е силна партия.

- Социалната мрежа фейсбук беше залята с ваши фалшиви профили и игри, в които уж обещавате големи суми на хората. Какъв е коментарът ви?

- Неслучайно авторите на тази кампания са избрали точно мен – единствения политик, чието име хората свързват с това, че винаги съм им помагал.

Ако бяха сложили друг, номерът нямаше да мине. Защото повечето са грабили, а не са се грижили за народа. Това е причината да има хора, които са се подвели.

Но пък стотици ми изпратиха сигнали за тази фалшификация и изразиха възмущението си. Доколкото знам, подобна акция е имало и с името на Димитър Бербатов. Явно избират личности, на които хората вярват.

- Няколко месеца преди края на мандата как отговаряте на упреците, че помагахте на правителството да оцелява?

- Ще ви отговоря с контратеза:

хиляди хора пък

ме поздравяват,

че пречим на

социалистите

да се върнат

на власт

- при това чрез служебен кабинет на президента Радев, през задната врата, а не чрез избори.

В политиката има големи, има и малки цели. Смятам, че за България е суперважно БСП да не бъде допускана никога повече в управлението. Това е стратегическа задача. Сърбали сме им попарата. Сигурен съм, че нито един българин, който добре помни огромната криза в средата на 90-те, не иска това да се повтаря.

Само ще отбележа няколко факта – 300% инфлация, за една нощ стопени спестявания на милиони българи, заплати 5 долара, пенсии 3 долара. Глад, мизерия, хаос. Пълен провал. Провал беше и правителството им с премиер Орешарски. Изгониха ги с протести, продължили повече от година. Това е БСП. В парламента много се срамуват и се дразнят, като им напомням тези събития. Но такъв е техният управленски опит. Видяхме ги какво могат.

Няма как сега да ни се представят като алтернатива, като лица на промяната. Мисля, че повечето българи вече се осъзнаха как са ги лъгали и няма да повторят тази грешка. Не е нормално да си страдал толкова при такива управляващи и сега отново да ги върнеш на власт.

- Кои са алтернативата тогава?

- Промяната ще я донесат хора, които не са крали от народа, които влизат в политиката не за да си уредят роднините с обществени поръчки и да се облагодетелстват лично, а за да направят нещо добро за българите и за държавата. Аз имам такава теория –

нека хората

се доверят

например на

нас от “Воля”.

Дават ни шанс

– показваме

качествата си.

Ако ни харесат,

народът печели.

Ако не са

доволни -

избират други

Не може да гласуваш години наред за едни и същи, да се разочароваш постоянно, после да искаш промяна, но пак да ги избираш същите с надеждата, че вече ще направят нещо за страната. Промяната ще започне с промяна на вота на всеки един българин.

- Кои са приоритетите на “Воля” до края на мандата?

- На първо място е нашата нова кауза - безплатни лекарства за пенсионери над 64 г., за деца и ученици до четвърти клас. Както и 50% намалени цени на лекарствата за ученици до осми клас.

Тази мярка трябваше да бъде въведена много отдавна. Но пак не е късно. Виждате, че дори и в САЩ президентът Тръмп наскоро започна същата политика. Моето виждане е, че

всеки човек има

право на

достъпни цени

на лекарствата.

Това беше и

основният мотив,

за да въведа

такъв

безпрецедентен

подход в

аптеките, когато

започнах преди

30 години

Но е време да има такава държавна политика.

Друг приоритет за нас е да има честни и прозрачни избори напролет.

Много се говори за машинното гласуване като едва ли не решаване на всички проблеми в изборния процес. Гледната точка на “Воля” е - да, трябва да го има, но непременно съчетано с паралелно преброяване на хартия – с бележката, която излиза от машината. За да се сравнят резултатите. Само така няма да има манипулации.

Ще продължим да настояваме да има камери в изборните секции, които да бъдат включени при преброяването и при съставянето на протоколите. Така всеки избирател ще може онлайн да проследи какво се случва в неговата секция.

Особено държим

и на третата

ни идея -

неграмотните

да нямат право

да гласуват

По конституция всеки българин е длъжен да завърши поне осми клас. След като има граждани, които са нарушили закона и не са учили, то тогава не трябва да имат право да гласуват.

Тази мярка ще реши голяма част от проблема с купения вот.

- Няма как да не ви попитам и за делото във Варна и присъдата на втора инстанция. Каква е истината всъщност?

- Ще обясня накратко – един човек си прави незаконна постройка в имот на една от семейните ни фирми. Няма как да не реагирам, когато някой се самонастанява в чужда собственост.

Сезирах веднага общинските органи и настоях да бъде премахната. Така че истината е на моя страна. Няма логика да обвиняват в изнудване човек, който иска законите да се спазват.

Отделен е въпросът защо този битов спор сега се използва с политически цели от опонентите ми. Умните хора могат да си отговорят.

Визитка:

Роден на 26 март 1967 г.

Завършва математическа гимназия, инженер по професия от Техническия университет във Варна

В бизнеса с лекарствата е от 1991 г.

От 2015 г. участва и в бизнеса с горива

Лидер на партия “Воля”

Зам.-председател на 44-ото НС

Председател на групата за приятелство България-Сирия

Член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и на тази за контрол над службите за сигурност