Удобството при използване на безконтактна карта Visa

https://www.24chasa.bg/novini/article/9053761 www.24chasa.bg

За хората в България, a и навсякъде по света безконтактните разплащания в магазините вече не са просто удобство, а необходимост. Visa повиши лимита на безконтактните разплащания от 50 на 100 лева и данните показват, че българските потребители го възприеха много добре. Общият размер на сумата на извършените трансакции с безконтактни карти в страната за периода април - юни 2020 г., е с почти 13% по-висок от този за първото тримесечие.

Разпространението на пандемията и последвалото я извънредно положение накараха много потребители да използват безконтактна карта за първи път. Повече от четвърт милиард трансакции в Европа бяха направени между април и юни. т.е. след увеличението лимитите на безконтактните разплащания. В България през март-април 2020 г. те нараснаха на годишна база с 14% в аптеките и дрогериите и с 9% в хранителните магазини и супермаркетите. При онлайн разплащанията също се наблюдава ръст от 100% за дрогериите и аптеките и близо 100% за хранителните магазини и супермаркетите за същия период. Също така, притежателите на карта Visa в България, които традиционно не пазаруват онлайн, но са променили поведението си и са започнали да пазаруват онлайн (т.е. не са пазарували онлайн през 14-те месеца преди март 2020 г., но са направили такава трансакция след това), са нараснали с над 30%.

Глобалният опит на Visa показва, че безконтактните разплащания носят ползи за всички участници в българската икономика. Благодарение на повишения лимит българските картодържатели имат възможност да използват банкноти и монети много по-рядко и по този начин да избегнат излагането на рискове за здравето, свързани с използването на пари в брой. В допълнение, картата никога не напуска ръката на клиента по време на трансакцията, което осигурява допълнителен контрол и сигурност за картодържателя по време на продажба.

Важно е да се отбележи, че клиентите могат да разчитат на сигурността, която Visa предлага за всички неоторизирани покупки, направени с техните безконтактни карти Visa или мобилни устройства. Visa работи в тясно сътрудничество с банките, за да предпази картодържателите от измами. Компанията не само използва усъвършенствана технология, за да провери кой използва картата, но също така използва способностите на изкуствения интелект за откриване на необичайни разплащания и предотвратяване на измами. В резултат само за миналата година бяха избегнати злоупотреби на стойност 25 милиарда щатски долара. Те се допълват от данните за нивото на измама с безконтактни карти Visa, което продължава да бъде изключително ниско.

Що се отнася до търговците, възможността да приемат безконтактни плащания при трансакции с по-висока стойност доведе до намаляване на разходите им за обработка, охрана и в резултат на загуба на пари в брой. Безконтактните разплащания също подобряват производителността на търговеца и спестяват времето за преброяване и връщане на пари в брой. По-бързата обработка означава по-малко опашки и намалява възможността за отказ от покупка.

Visa ще продължи да подобрява изживяването на българските потребителите при всекидневните им разплащанията чрез въвеждане на нови платежни продукти и решения на пазара в партньорство с български банки, небанкови и финансови институции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Любослав Пенев, Стойчо Младенов, Златомир Загорчич или Миодраг Йешич? На "Армията" отново се търси треньор, който да върне европейската слава на големия ЦСКА и да се бори с "Лудогорец" за шампионската титла. "Нужен ни е човек, който е израснал в ЦСКА и е наясно с морала, изискванията и традициите на клуба - коментира пред "България Днес"

Фаворитът за нов треньор на "Левски" Славиша Стоянович ще заложи на предимно български екип. За разлика от предишния му престой на "Герена", сега той ще заложи на родни помощници. По всяка вероятност в щаба му ще има само един чужденец, който ще дойде с него. Това със сигурност няма да е дясната му ръка в отборите

Невероятната хърватка Дона Векич се отдаде на пълен релакс по време на пандемията. Дългокраката тенисистка намери райско местенце в италиански курорт и очевидно няма намерение да участва повече по турнири до края на сезона. Бившето гадже на Стан Вавринка още не може да преживее раздялата. Двамата бяха заедно в продължение на няколко години