Танева: ЕК ни смята за страна с чума по овцете заради фермата на Ани

https://www.24chasa.bg/novini/article/9054009 www.24chasa.bg

Няма акт, който да доказва твърденията на БСП за липса на чума по дребните преживни животни в България и за незаконосъобразни действия. Това заяви земеделският министър Десислава Танева на парламентарния контрол в петък. Огнищата от юни-юли 2018 г. в Ямболско са потвърдени от две независими една от друга лаборатории.

“Окончателният доклад от 16 май 2019 г. от референтната лаборатори на ЕС категорично потвърждава възникването на болестта в България, което е наложило прилагането на мерките за ликвидирането им”, каза още Танева.

След решение на ВАС е отменена заповедта на директора на агенцията по храните-Ямбол за заличаване на животновъдния обект на Ани Петрова от Болярово, в който също бяха констатирани положителни случаи за чума. Затова и той в момента е със статут на действащ. Заради тази ферма обаче ЕК продължава да смята България за страна с чума по овцете. Агенцията по храните е уведомила Брюксел за решението на съда и актуалната обстановка у нас.

Чакаме позицията на ЕК по казуса, а дотогава България все още не е регистрирана като свободна от чума по дребните преживни животни, коментира земеделският министър. В агроведомството постъпили писма от организации и търговци, чиито пратки за износ на агнета са спрени заради този статут. Имало и ограничения за внос на наши дребни животни в Северна Македония, Турция, Казахстан, Украйна и Русия.

Вероятната причина за появата на чума по овцете у нас е циркулацията на слаб щам на чума, който е възможно да е пренесен в страната ни чрез нелегално придвижване на животни от Турция, каза още министър Танева. Според депутата от БСП Кристиан Вигенин обаче понятието “слаб щам” е недостоверно и по-вероятната причина за заразата била нередовна ваксина.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради